Palovammat

Kaksi lasta käsissään sideharsoa.
Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Palovammojen ensiapu on tärkeää niiden parantumiselle.

Palovamma on lämmön, säteilyn, sähkön tai syövyttävän kemiallisen aineen aiheuttama kudostuho, jossa iho ja mahdollisesti myös sen alaiset kudokset vaurioituvat. Yleisin palovamman aiheuttaja on kuuma vesi. Palovamman vakavuuteen vaikuttavat palovamman laajuus ja syvyys.

Mistä voin epäillä palovammaa?

Palovamman tunnistaminen on yleensä helppoa päällepäin näkyvän ihovaurion vuoksi. Sähköiskun aiheuttama palovamma voi ulottua syvälle kudoksiin, vaikka ihon pinta näyttäisi normaalilta. Palovamma voi tulehtua helposti, joten se kannattaa pitää puhtaana ja hoitaa huolella.

Palovamman oireet

  • Pinnallisessa palovammassa iho punoittaa. Se on kuiva, turvonnut ja kipeä.
  • Syvässä palovammassa iho punoittaa ja turpoaa ja vamma-alueelle muodostuu rakkuloita. Erittäin pahasti palanut iho on kuiva, kova, hiiltynyt ja tunnoton.

Palovamman ensiapu

  1. Jäähdytä palovammaa välittömästi viileällä vedellä vähintään 20 minuuttia.
  2. Palovamman voi suojata kevyesti puhtaalla sidoksella.
  3. Älä puhkaise mahdollisia rakkuloita.
  4. Pidä palovamma-alue puhtaana, vaihda sidokset tarvittaessa ja seuraa haavan paranemista. Pinnalliset palovammat paranevat yleensä itsestään muutamassa viikossa.

Laajan palovamman jäähdyttämisessä on huomioitava kehon alilämpöisyyden vaara, joten huolehdi autettavan lämpimänä pysymisestä myös sisätiloissa.

Toimita autettava lääkärin hoitoon välittömästi, jos palovamma on:

  • laaja tai syvä
  • rakkulainen ja autettavan omaa kämmentä suurempi
  • kasvoissa, nivelissä, limakalvoilla tai hengitysteissä
  • syntynyt sähkön, kemikaalin, säteilyn tai höyryn vaikutuksesta

Jos olet epävarma palovamman vakavuudesta, soita hätänumeroon 112. Kiireettömissä tilanteissa voit kysyä opastusta päivystysavusta 116 117.

Ehkäise ennalta: Palovammojen syntymistä voi ehkäistä ennalta valvomalla tulta ja tulen käyttöä sekä huolehtimalla palo- ja sähköturvallisuudesta. Lisää tietoa paloturvallisuudesta löydät kotitapaturma.fi sivustolta.