16.12.2024

Aivoverenkierron häiriöt

Kaksi henkilöä istuu ojentaen käsivarsiaan.
Kuva: Samuli Raappana / Suomen Punainen Risti

Jos yksikin oire esiintyy, soita 112.

Tukos tai verenvuoto aivojen verisuonissa aiheuttaa aivoverenkierron häiriön. Aivoverenkierronhäiriön oireet ja niiden vaikeusaste riippuvat hapenpuutteesta kärsivän alueen laajuudesta ja sijainnista. Mitä kauemmin verenkierto on estynyt, sitä suuremmiksi vauriot kasvavat. Siksi jokainen minuutti on tärkeä. Mitä nopeammin oireet tunnistetaan ja henkilö saadaan ammattiavun piiriin, sen parempi ennuste toipumiselle on. 

Mistä tunnistat aivoverenkierron häiriön? 

Aivoverenkierron häiriön oireet vaihtelevat sen mukaan, missä osassa aivoja ja kuinka laaja vaurio on. Sen vuoksi oireet voivat olla hyvin moninaisia ja voivat yllättää missä ja milloin vain.

Selvitä tilanne 

FAST-menetelmä on kehitetty työkaluksi tunnistamaan auttamistilanteessa aivoverenkierron häiriö.


F face eli kasvot: pyydä henkilöä hymyilemään tai irvistämään. Ovatko kasvot epäsymmetriset? Roikkuuko toinen suupieli? Jääkö hymy toispuoleiseksi? 

A arms eli käsivarret: Pyydä henkilöä ojentamaan molemmat käsivarret kohtisuorina eteenpäin. Onko toinen käsivarsi toista alempana? Huomaatko toisella puolella heikkoutta tai voimattomuutta? Jos tartut henkilöä molemmista käsistä ja pyydät puristamaan käsiäsi, huomaatko toisen käden olevan heikompi?  

S speech eli puhe: Pyydä henkilöä toistamaan jokin yksinkertainen lause. Kykeneekö autettava lausumaan sen oikein vai onko puhe epäselvää, ”puuromaista”? 

T time eli aika: tilanteessa on kiire. Mikä tahansa näistä merkeistä on syy soittaa välittömästi apua numerosta 112, vaikka oireet menisivät ohitsekin.  

Aivoverenkierron oireet

  • Suupieli roikkuu, kasvoissa on epäsymmetriaa
  • Toisen puolen raaja on voimaton
  • Puheen tuottaminen vaikeutuu ja puhe puuroutuu
  • Tasapainohäiriöt
  • Huimaus ja sekavuus
  • Voimakas, äkillinen päänsärky voi olla oire aivoverenvuodosta

Ensiapu aivoverenkierron häiriössä

  1. Rauhoita autettavaa ja aseta hänet lepoasentoon.

  2. Soita heti 112, jos yksikin oire esiintyy.

  3. Apua odotellessa tarkkaile autettavan tilaa (tajuntaa ja hengitystä) ja ilmoita mahdollisista muutoksista hätäkeskukseen.

 
Ehkäise ennalta: Huolehdi terveydestäsi ja hyvinvoinnistasi!  

Monet sairauskohtaukset ovat ehkäistävissä terveellisillä elämäntavoilla. Näitä ovat mm. terveellinen ruokavalio, ylipainon ehkäisy, riittävä liikunta ja uni, tupakoinnin sekä runsaan alkoholinkäytön välttäminen ja hyvät sosiaaliset suhteet. 

YouTube-upotuksen esikatselukuva
Video: Samuli Raappana / Suomen Punainen Risti