Talven ensiapuohjeet

Punaisen Ristin vapaaehtoiset harjoittelevat ensiapua talvisessa säässä.
Kuva: Janne Körkkö / Suomen Punainen Risti

Ensiapuohjeet talven tapaturmiin.

Talvella pimeys ja liukkaus saavat aikaan kaatumisvaaran ja tapaturmia. Erityisesti tummissa ulkoiluvaatteissa on vaarana, että pimeässä ei tule huomatuksi. Ulkoillessa voi myös tapahtua erilaisia pienempiä haavereita.

Tapaturmien ehkäisy

Käytä heijastinta, heijastinliiviä ja tarvittaessa taskulamppua, ole näkyvä. Pysy pystyssä niin ulkona kuin sisällä kengän- ja sukanpohjissa olevien liukuesteiden avulla. Kaatumisesta voi seurata nivelvamma tai murtuma.

Nivelvamman ensiapu

Tue vammakohta liikkumattomaksi kivuttomaan asentoon ja purista vammakohtaa. Voit laittaa nivelen ympärille tukevan joustositeen ehkäisemään turvotusta. Voit käyttää myös kylmää vammakohdan ympärillä (ei suoraan paljaalle iholle). Huomioi murtuman mahdollisuus ja ohjaa tarvittaessa terveydenhuoltoon.

Lue lisää nivelvammojen ensiavusta

Murtuman ensiapu

Selvitä mihin kohtaan sattuu ja voiko raajaa käyttää normaalisti. Mikäli ei tai kipu on hyvin voimakas, siinä voi olla murtuma. Pidä vammakohta liikkumattomana ja tue sitä tarvittaessa. Autettava tulee saada jatkohoitoon.
Lue lisää murtumien ensiavusta

Haavojen ensiapu

Tyrehdytä verenvuoto painamalla vuotokohtaa. Tarvittaessa aseta haavaan paineside. Tarvittaessa hakeudu jatkohoitoon.

Pienemmät haavat: puhdista mahdollinen lika pois vedellä, suojaa haava siteellä tai laastarilla. Syvät ja pitkät haavat voivat vaatia ompelua. Muista jäykkäkouristusrokote.
Lue lisää haavojen ensiavusta

Nenäverenvuodon ensiapu

Niistä vuotava sierain tyhjäksi. Istu etukenossa, pää alaspäin, paina vuotavaa sierainta nenäluuta vasten. Mikäli vuoto ei lakkaa itsestään, hakeudu jatkohoitoon.
Lue lisää nenäverenvuodon ensiavusta

Hammastapaturma

Aseta irronnut hammas mahdollisimman nopeasti hammaskuoppaansa. Jos tämä ei ole mahdollista, laita hammas nesteeseen (esim. maito, vesi) ja hakeudu hammaspäivystykseen. Jos ien vuotaa runsaasti verta, huuhtele suu vedellä ja paina vuotokohtaan esimerkiksi sidetaitoksella.

Palovammojen ensiapu

Viilennä palovammaa viileällä tai kylmällä, mutta ei jäisellä vedellä 20 min. Peitä palovamma löysästi muovikelmulla tai kuivalla steriilillä taitoksella. Kaikkien laajojen palovammojen ja lasten palovammojen kohdalla tulee tarvittaessa lyhentää jäähdyttämiseen käytettyä aikaa, jotta ei tapahdu alijäähtymistä.

Laajat, syvät, esimerkiksi kasvojen ja limakalvojen alueilla olevat sekä sähköstä tai kemikaaleista syntyneet palovammat on hyvä arvioiduttaa terveydenhuollossa. 

Suun limakalvot palavat herkästi liian kuumasta juomasta. Ennakoi ja hörppää juomaa varovasti vaikka lusikalla. Suussa olevaa palovammaa voi yrittää viilentää viileällä vedellä.

Muista, että rasvapaloa ei saa sammuttaa vedellä vaan tukahduttamalla. Jos vaatteet tai hiukset syttyvät tuleen, tukahduta palo peitolla tai vaatteella.

Hanki kotiin sammutuspeite ja varmista palovaroittimen toiminta kuukausittain.

Lue lisää palovammojen ensiavusta

Tukehtuminen

Taivuta autettavan ylävartaloa eteenpäin ja lyö napakasti 5 kertaa lapaluiden väliin. Ellei tuke irtoa ja kyse on yli 1-vuotiaasta, asetu autettavan taakse, laita käsi nyrkissä autettavan pallean alapuolelle ja nykäise kaksin käsin sisään- ja ylöspäin (itseesi päin). Toista liike viisi kertaa.

Vuorottele lyöntejä lapaluiden väliin ja nykäisyjä Heimlichin otteella. Jos hengitystie-este ei irtoa ja autettava menee elottomaksi, soita 112 ja aloita painelu-puhalluselvytys

Ennakoi tilanne. Älä puhu tai naura kun suussa on ruokaa. Ohjaa ja neuvo myös lapsia.

Lue lisää ensiavusta tukehtumistilanteessa

Paikalliset paleltumat

Lämpötilan ei tarvitse olla kovinkaan alhainen, kun kovassa viimassa voi syntyä paikallisia paleltumia. Herkkiä paikkoja ovat posket, nenä, korvalehdet sekä varpaat ja sormet. Jos havaitset valkoisen läikän poskessa tai nenässä, kyse voi olla paleltumasta. Varaudu oikeilla varusteilla ja suojaudu tuulelta.

Paleltumien ensiapu

Lämmitä paleltuneita poskia, nenää ja korvalehtiä lämpöisillä käsillä, älä hiero. Suojaa vaatteella, estä aluetta paleltumasta uudestaan.

Upota varpaat tai kädet lämpöiseen veteen ja lisää varovasti veden lämpötilaa (varo ettet polta niitä). Lämmitä niitä riittävän pitkään, kunnes väri ja tunto palautuvat.

Hypotermia eli alilämpöisyys

Hakeudu sisätiloihin, vaihda märät vaatteet kuiviin, nauti lämmintä marjamehua. Jos palelet ulkona, tuota lämpöä liikkumalla. Varaudu ja pukeudu sään mukaan.

Mikäli löydät kylmettyneen henkilön maasta makaamasta eikä hän enää itse pysty liikkumaan, älä liikuta häntä, vaan suojaa vaatteilla ja peitteillä. Soita 112.

Järvet ja vesistöt alkavat olla ohuen jään peittämiä. Varo heikkoja jäitä. Ole varma jään kestävyydestä ennen jäälle lähtöä. Varaa mukaan naskalit.