Mökin turvallisuus
Lue vinkit mökin turvallisuuden parantamiseksi.
Toimiiko mökin palo- ja häkävaroitin? Säilytetäänkö työkaluja ja vaarallisia kemikaaleja lasten ulottumattomissa? Lojuuko pihalla lautoja naula pystyssä? Tietävätkö kaikki mökkivieraat, missä ensiapuvälineitä säilytetään ja mikä on mökin osoite hätätilanteen varalta?
Lämpenevät kelit houkuttelevat monet aloittamaan mökkikauden, joka usein alkaa mökin ja ympäristön siivouksella, haravoinnilla ja muilla puhdetöillä. Samalla kannattaa tarkistaa, onko mökki ja sen lähiympäristö turvallinen, ja onko tapaturmiin varauduttu.
Huolimattomuus ja hätäily pois
Iso osa onnettomuuksista sattuu silloin, kun lomailija tekee jotain pitkän tauon jälkeen ja taidot ovat ehtineet ruostua.
Lomalla saatetaan innostua uuteen harrastukseen, matkustellaan, veneillään ja retkeillään, jolloin haavereita voi tapahtua. Vapaa-ajalla tehdään usein myös montaa asiaa samaan aikaan.
Onnettomuuksilta voidaan kuitenkin välttyä, kun toimitaan rauhallisesti ja keskitytään yhteen asiaan kerrallaan. Jos jotain kuitenkin tapahtuu, on hyvä pitää lähellä ensiaputarvikkeita.
Mökille saavuttuasi tarkista huolellisesti myös, että lääkkeet ja myrkylliset aineet ovat lasten ulottumattomissa.
Ensiaputaidot ja varautuminen mökkikaudelle
Kesällä tyypillisiä ensiapua vaativia tapaturmia ovat ongenkoukun juuttuminen ihoon, palovammat, haavat ja nivelvammat.
Varautumiseen kuuluu myös oman uimataidon rehellinen puntarointi ja pelastusliivien oikea käyttö. Päihteiden käyttö lisää tapaturmien riskiä, eikä päihtyneenä kannata uida.
Hukkuminen tapahtuu usein äänettömästi. Hukkuva ei usein yksinkertaisesti kykene huutamaan apua, koska energia menee pinnalla pysymiseen tai pinnalle pääsemiseen.
Suurin osa tapaturmista sattuu vapaa-ajalla.
Mökin rannassa kannattakin pitää vaikka tyhjä kanisteri tai ämpäri köyden päässä, jos pelastusrengasta ei ole. Kelluvaan esineeseen hukkuvan on helppo tarttua ja hänet voi hinata rantaan.
Jos tapaturma tai onnettomuus kuitenkin sattuu, on tärkeää osata toimia. Ennen kesälomia kannattaakin varmistaa, että ensiaputaidot ovat kunnossa. Ensiapukurssilla saa taitoja ja rohkeutta toimia. Ensiapua voi harjoitella myös itse Punaisen Ristin ensiapuohjeiden avulla.
Olemme koonneet kesän ensiapuohjeet verkkosivulle, josta ne voi tulostaa itselle muistilistaksi tai tallentaa kirjanmerkiksi. Kesän ensiapuohjeista löydät myös listan tarvikkeista, joita jokaisen kannattaisi varata kesällä mökille, loma-asunnolle, veneeseen, telttaretkelle tai festareille.
Tarkista, missä olet
Jos onnettomuus on vakava ja lisäapua tarvitaan, on tärkeä tietää, missä ollaan. Ennen lomalle lähtöä on hyvä selvittää tarkka sijainti, esimerkiksi kesämökin koordinaatit. Koordinaatit voi tarkistaa osoitteen perusteella hätäkeskuksen sivuilta.
Tarkka osoite kannattaa pitää näkyvässä paikassa ja opettaa se lapsillekin. Koskaan ei tiedä, vaikka itse joutuisi autetuksi ja avun hälyttäjänä on kesävieras toiselta paikkakunnalta.
Auttajat löytävät paikalle myös 112 Suomi -sovelluksen avulla, sillä sovellus välittää soittajan tarkan sijaintitiedon hätäkeskukselle. Lataa ilmainen sovellus puhelimeesi sovelluskaupasta.
Turvallista mökkikautta!