30.05.2024

Näin varaudut helteeseen

Henkilö pitelee kädessä mansikkaa.
Kuva: Eeva Anundi / Suomen Punainen Risti

Lämmöstä kannattaa nauttia, mutta samalla tulee huolehtia omasta ja muiden hyvinvoinnista. Erityisesti ikäihmisille ja pienille lapsille helteet voivat olla vaarallisia. Tältä sivulta löydät vinkkejä helteestä selviämiseen.

Tiedätkö, millaisia vaikutuksia helteillä on terveyteen? Tunnistatko auringonpistoksen, lämpöuupumisen ja lämpöhalvauksen oireet? Seuraamalla näitä vinkkejä voit varautua helteeseen ja helpottaa tukalaa oloa.

Huolehdi ainakin näistä

  • Nesteytys on tärkeää: kanna mukanasi vesipulloa. Juo paljon vettä, vaikka et tuntisi itseäsi janoiseksi. Muistuta myös läheisiäsi juomaan riittävästi. Vältä alkoholin juomista.
  • Huolehdi läheistesi hyvinvoinnista. Erityisesti yksin asuvien ikäihmisten hyvinvointi kannattaa tarkastaa vähintään kahdesti päivässä.
  • Syö riittävästi, esimerkiksi pieniä annoksia tavallista useammin.
  • Vältä reipasta liikuntaa päivän kuumimpaan aikaan. Ulkoilu kannattaa ajoittaa aamun tai illan viileimpiin tunteihin.
  • Älä jätä lapsia tai eläimiä kuumaan autoon yksin edes pieneksi hetkeksi.
  • Vältä liiallista auringossa oleskelua. Suora auringonpaiste voi aiheuttaa kipeitä palovammoja, joten suojaa iho vaatteilla ja aurinkorasvalla ja suojaa pääsi. Jos ulkoilet, pitäydy varjossa. Käytä kevyitä ja vaaleanvärisiä vaatteita.
  • Tunnista auringonpistoksen, lämpöuupumisen ja lämpöhalvauksen oireet. Tarvittaessa hakeudu tai vie läheisesi terveydenhoitoon.

Olon helpottaminen sisätiloissa

  • Vedä verhot ikkunoiden eteen.
  • Käytä ilmastointilaitetta tai tuuletinta, jos mahdollista.
  • Pidä ikkunoita kiinni, jos sisällä on viileämpää kuin ulkona. Tuuleta, jos sisällä on kuumempaa kuin ulkona.
  • Jos et saa kotiasi viilennettyä, kannattaa viettää ainakin osa päivästä jossakin muussa viileässä tilassa kuten julkisessa, ilmastoidussa paikassa.
  • Käy viileässä suihkussa tai kylvyssä päivän aikana.

Auringonpistoksen, lämpöuupumisen ja lämpöhalvauksen oireet ja ensiapu

Auringonpistos tai lämpöuupuminen

Auringonpistos tai lämpöuupuminen voi helposti kuumana kesäpäivänä tulla Suomessakin. Aurinko voi yllättää, jos esimerkiksi päätä ei ole suojattu auringonpaisteelta tai rasittavaa fyysistä suoritusta on jatkettu pitkään ilman riittävää nesteytystä.

Auringonpistoksen ja lämpöuupumisen oireita ovat päänsärky, jano, väsymys, pahoinvointi, ärtymys ja huimaus. Ensiapuna kannattaa hankkiutua suojaan auringonvalolta, keventää vaatetusta ja viilentää ihoa. Nestevajeen korjaamiseksi parhaita juomia ovat hiilihydraatteja ja elektrolyyttejä sisältävät juomat (urheilujuoma). Maito, mehu, tee tai kookosmehu ovat myös hyviä vaihtoehtoja.

Lämpöhalvaus

Lämpöhalvaus on Suomessa toistaiseksi harvinainen, mutta esimerkiksi kuumaan autoon jääminen tai vauvan rattaissa oleminen suorassa auringonpaahteessa voivat aiheuttaa kehon lämpötilan kohoamisen vaarallisen korkealle.

Ihon kuivuminen, virtsaamistarpeen väheneminen, hikoilun loppuminen tai vakavammat oireet kuten sekavuus, tajunnan häiriöt ja kouristelut antavat aiheen viipymättä soittaa hätänumeroon 112. Kehoa kannattaa pyrkiä viilentämään välittömästi esimerkiksi kastelemalla ihoa vedellä.