13.02.2025

Tuki vanhemmille ja läheisille

Kuva: Joonas Brandt / SUomen Punainen Risti

Myös nuoren vanhemmalla ja läheisillä on oikeus apuun ja tukeen. Nuorten turvatalot auttavat tarjoamalla  keskusteluapua sekä verkossa että turvataloilla.

Nuorilla ja heidän läheisillään on oikeus helposti saatavaan apuun. Nuoren läheiset saattavat kuitenkin jäädä yksin nuoreen liittyvien murheiden kanssa. Voit tarvita tukea myös, jos olet nuoren vanhempi tai muu läheinen, kuten kummi, isovanhempi tai nuoren kaverin vanhempi.

Avun hakeminen ei ole merkki epäonnistumisesta, päinvastoin: kun voit hyvin, voit paremmin tukea myös nuorta.

Nuorten turvatalo tarjoaa maksutonta keskusteluapua vanhemmille ja läheisille

Nuorten turvatalot tarjoavat vanhemmille ja muille nuoren  läheisille keskusteluapua. Tuemme 12–29-vuotiaita nuoria, nuoria aikuisia ja heidän läheisiään erilaisissa elämäntilanteissa, joissa kaivataan ulkopuolista tukea ja apua. Voit hakea apua, jos olet nuoren läheinen, nuori tai nuoren ja läheisten kanssa työskentelevä ammattilainen.

Keskusteluavussa auttavat Nuorten turvatalon työntekijät, joilla on kokemusta nuorten, nuorten aikuisten sekä perheiden tukemisesta.

Nuorten turvatalojen apu on maksutonta. Autamme viidellä Nuorten turvatalolla sekä Nettiturvis-palvelussa. Voit saada apua omalla äidinkielellä, tarvittaessa tulkin avustuksella.

Keskusteluapu voi olla tarpeen esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • riidat ja muut ristiriitatilanteet nuoren, perheen tai muiden läheisten välillä
  • kriisitilanteet perheessä ja lähiyhteisössä
  • huoli arjessa jaksamisesta  
  • vanhemmuuteen liittyvät kysymykset
  • nuoreen ja nuoruuteen liittyvät asiat. 

Miten keskusteluapu auttaa?

Keskusteluavun avulla voit oppia ymmärtämään itseäsi, omaa elämäntilannettasi sekä löytämään keinoja selviytyä vaikeasta tilanteesta. Keskusteluavun tavoitteena on:

  • rakentaa ymmärrystä nuoren, perheen ja läheisten kesken
  • tukea nuoren ja läheisten välistä vuorovaikutusta
  • antaa rohkeutta, toivoa ja palauttaa turvallisuuden tunne vaikeassa tilanteessa
  • helpottaa kommunikaatiota ja vahvistaa yhteyttä nuoren, perheen, muiden läheisten ja tukiverkostojen kanssa
  • vahvistaa kykyä tunnistaa omia vahvuuksia ja voimavaroja sekä kykyä löytää ratkaisuja vaikeisiin tilanteisiin.

Tapaamisissa voi käydä erilaisissa kokoonpanoissa: esimerkiksi yhdessä nuoren ja läheisten kesken, yksin tai niin, että vanhemmat käyvät tapaamisissa yhdessä ja nuori yksin. Kaikilla on kuitenkin tärkeä rooli tuen onnistumisessa, sillä ratkaisut löytyvät usein yhdessä.

Yhteistyön alkaessa teemme suunnitelman, joka ottaa huomioon kaikkien tarpeet, voimavarat ja toiveet. Seuraamme yhdessä työskentelyn etenemistä ja päivitämme suunnitelmaa tarpeen mukaan.

Nuorten turvataloilla ymmärrämme perheiden ja läheisten monimuotoisuutta ja ainutlaatuisuutta. Kohtaamme kaikenlaisia perheitä, kuten uusperheitä, yhden vanhemman perheitä, kahden kulttuurin perheitä ja sateenkaariperheitä. Olemme sitoutuneet yhdenvertaisuuteen ja vahvistamme osaamistamme koulutuksilla. Työssämme pyrimme luomaan luottamuksellisen ja kunnioittavan ilmapiirin, jossa jokainen voi saada tarvitsemansa avun.

Miten voit saada apua?

Tukea vanhemmille ja läheisille tarjoavat talot sijaitsevat viidellä eri paikkakunnalla: Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Tampereella. Autamme kuitenkin myös muiden paikkakuntien asukkaita. Vastaamme yhteydenottoihin joka päivä, myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Nuorten turvatalojen lisäksi Nettiturvis tarjoaa tukea verkon kautta koko Suomessa. Nettiturvis auttaa joka päivä ja aikoja on tarjolla myös iltaisin ja viikonloppuisin.
Voit ottaa yhteyttä Nuorten turvataloille puhelimitse, Whatsappilla tai sähköpostitse. Talojen yhteystiedot löydät alta. Voit myös varata ajan Nettiturvikselle täältä.

Ensimmäisessä yhteydenotossa keskustelemme siitä, miten voimme auttaa sinua parhaiten. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.

Voit tavata työntekijää Nuorten turvatalolla, etänä Teamsissa tai jutella puhelimitse. Nettiturviksella voit tavata videopuheluna tai keskustella joko chat-muotoisena tai kamera pois päältä.

Huoleni nuorestani otettiin todesta eikä tilannettamme kyseenalaistettu tai yritetty pienentää. Apu oli konkreettista ja sen vaihtoehtoja pohdittiin yhdessä.
Nuoren läheinen
Nuorten turvatalojen yhteystiedot
Nuorten turvatalojen yhteystiedot
Nettiturvis
Nettiturvis