10.10.2023

Kuinka varautua metsäretkelle?

Kaksi henkilöä osallistuu Vapaaehtoisen pelastuspalvelun etsimistoimintaan aurinkoisessa talvimetsässä.

Varustaudu metsäretkelle oikein. Hälytä rohkeasti apua, jos eksyt.

Varustautumalla oikein voit sekä vähentää eksymisen riskiä että helpottaa pärjäämistä maastossa. Jos eksyt, toimi rauhallisesti ja hälytä tarvittaessa apua.

Muistilista metsäretkelle

  • Kerro läheisellesi tai majapaikan vastaanottoon, minne olet menossa ja milloin tulet takaisin.

  • Ota mukaan täyteen ladattu puhelin ja varavirtalähde. Lataa puhelimeesi etukäteen 112 Suomi -sovellus ja salli sen käyttää puhelimesi sijaintia. Kun soitat hätäpuhelun sovelluksen avulla, se jakaa sijaintisi automaattisesti hätäkeskukselle.

    Muulloin sijainnin jakaminen kuluttaa paljon akkua, joten kannattaa pitää sijaintipalvelu pois päältä silloin, kun et tarvitse sitä.
  • Kartta ja kompassi kannattaa ottaa mukaan, vaikka puhelimessasi olisikin karttasovellus. Kännykkä voi lakata toimimasta ja vaikkapa Google Mapsin kartta soveltuu huonosti maastossa suunnistamiseen, sillä siitä näkyvät maastossa vain tiet ja vesistöt. Ota siis mukaan kartta, josta näkyvät maaston muodot. Sellaisia myyvät esimerkiksi suunnistusseurat.
    Kartta ja kompassi toimivat, vaikka puhelimen akku loppuisi.
  • Päätä etukäteen, mihin pääilmansuuntaan lähdet kompassin avulla, jos eksyt. Tästä ”varasuunnasta” tulisi löytyä jokin pitkänomainen kohde – esimerkiksi joki, järvi tai tie – jonka avulla voit suunnata takaisin ihmisten ilmoille.

  • Pukeudu vuodenajan mukaan ja pue päällesi jotain värikästä erottuaksesi maastosta. Pakkaa reppuun riittävän lämmin varavaatekerta. Ota mukaan myös ensiaputarvikkeet, lämpöpeite, tulitikut, sytykkeitä ja puukko.

  • Pilli on kevyt ja halpa turvavaruste. Sen ääni kantaa kauas.

  • Pakkaa matkaan eväät ja juotavaa. On tärkeää muistaa juoda riittävästi varsinkin helteellä ja kovalla pakkasella.

  • Pakkaa muovipussiin varusteet, jotka eivät saa kastua: esimerkiksi tulitikut ja varavaatteet. Kartta kannattaa päällystää kontaktimuovilla tai sujauttaa sadesäällä muovitaskuun.

Näin vältät eksymisen

Liikkuessasi metsässä tarkkaile tietoisesti maastoa ja sen tunnusmerkkejä. Jos olet marjastamassa tai sienestämässä, muista aika ajoin nostaa katseesi marjamättäistä ja katsoa, missä olet. Havainnoi, mistä päin tulit ja mihin olet menossa – näkyykö siellä esimerkiksi erikoisen muotoinen puu, kivi tai muu maaston muoto?

Voit myös jättää marjaämpärisi korkealle kivelle tai muulle paikalle, josta huomaat sen varmasti.

Jos olet liikkeellä toisen ihmisen kanssa, pysykää jatkuvasti näkö- ja kuuloyhteyden päässä toisistanne.

Jos eksyt

  • Jos huomaat, ettet tiedä sijaintiasi, pysähdy hetkeksi ja tarkkaile ympäristöäsi rauhassa. On hyvä ajatus pitää evästauko, kerätä voimia ja katsoa rauhassa, löytyykö maastosta tuttuja maamerkkejä, joiden avulla voisit suunnistaa vaikkapa lähimmälle tielle.

  • Älä lähde liikkeelle umpimähkään, vaan päätä etukäteen, minne pyrit. Eksyessään maastoon ihminen alkaa usein tiedostamattaan kiertää ympyrää. Voit edetä esimerkiksi sähkölinjaa myötäillen.

  • Jos et tiedä, minne edetä tai jos olet loukkaantunut, soita hätänumeroon mieluiten 112 Suomi -sovelluksella. Silloin hätäkeskuspäivystäjä näkee sijaintisi ja voi joko ohjata sinut oikeaan suuntaan tai hälyttää apuvoimia. Älä sulje puhelinta puhelun jälkeen, sillä sinulle voidaan soittaa uudelleen.

    On hyvä muistaa, että jokainen eksyy joskus ja että hätäkeskuksen työntekijät ovat tehtävässään hätätilanteita varten. Eksymisestä ei siis kannata tuntea häpeää, vaan apua kannattaa soittaa ajoissa.

  • Jos päätät odottaa etsijöitä, pysyttele parhaasi mukaan kuivana ja lämpimänä. Voit sytyttää nuotion tai tehdä itsellesi suojan vaikkapa lämpöpeitteestä.

  • Sinua voidaan etsiä jalan tai ilmasta käsin. Jos kuulet nimeäsi huudettavan, vastaa huutamalla tai puhaltamalla pilliin. Jos kuulet lentokoneen tai helikopterin äänen, hakeudu aukealle paikalle ja tee itsesi näkyväksi.

Artikkelissa on hyödynnetty Suomen Suunnistusliiton Katri Liljan haastattelua Vapepa-infossa 1/2018 sekä Vapepa-johtaja Heikki Maukosen laatimia ohjeita.