”Haluan vain suojella vuohtani”

Kuva: Kuva: Aki Kolehmainen / Suomen Punainen Risti

Etiopialaisen 10-vuotiaan Alin paimentolaisperhe menetti elintärkeitä eläimiään kuivuudelle. Perhe sai apua katastrofirahastosta, jonne kerätään rahaa Nälkäpäivänä.

Afarin maakunta Etiopiassa on yksi maailman kuumimpia alueita. Sen paimentolaisille ilmastonmuutos tarkoittaa janoa, nälkää ja karjakuolemia. Paimentolaiset ovat tottuneet kuumuuteen, ja he ovat perimätiedon varassa selviytyneet tasangoilla tuhansien vuosien ajan. Viime vuosikymmenet ovat kuitenkin tuoneet rajan vastaan.

Perhe sai Punaiselta Ristiltä vuohia

Kymmenvuotias Ali Hussen rakastaa vuohia ja etsii niille päivittäin laidunmaita yli 40 asteen helteessä. Alin kotiseudulla yhteisöjen koko elämä perustuu karjankasvatukseen. Paljon muuta ei karuissa olosuhteissa voisi tuottaakaan, laavaperäinen maa on kovaa eikä salli maanviljelyä.

Aiemmin Alin perheellä oli paljon elämiä, mutta ne kaikki on menetetty kuivuudelle tai jouduttu myymään.

Nyt Ali silittää sylissään makaavaa pientä kiliä, yhtä perheen Punaiselta Ristiltä saamista vuohista.

– Tässä on Baklo, ”pikkuinen”. Se on neljä kuukautta vanha, Ali kertoo.

Veden etsiminen on hengenvaarallista

– Kuivuus vaikuttaa Bakloon ja muihin vuohiin. Juuri nyt syötävä on vähissä ja vettä on hyvin vaikea löytää. On minun tehtäväni suojella vuohia, Ali kertoo. Paimenessa kuluu joskus iltamyöhään ja päivät ovat raskaita, sillä Alilla itselläänkään ei ole riittävästi ruokaa ja vettä.

Ali etsii seitsemän vuotiaan Hasna-siskonsa kanssa vettä perheen vuohille paahtavassa kuumuudessa. Kuva: Aki Kolehmainen / Suomen Punainen Risti

Kaikki paimenista eivät palaa lainkaan. Laidunta saa etsiä yhä suuremmalla säteellä, ja läheisessä kylässä kaksi lasta löydettiin vastikään kuolleina, kun juomavesi oli loppunut liian kaukana kotoa.

Punaisen Ristin apu pelastaa pakolaisuudelta

Koko Afrikan Sarven alueella ennakoimattomat sääilmiöt ovat yleistyneet. Etiopiassa pitkittynyt kuivuus iski aiemmin kerran vuosikymmenessä, viime vuosina sateita on jäänyt tulematta parin-kolmen vuoden välein. Afarin maakunnassa tilanne on kriittinen sen yli kahdelle miljoonalle paimentolaiselle.

Punainen Risti on sekä rakennuttanut että kunnostanut alueelle lisää vettä varastoivia altaita, joiden ansiosta sadekauden jälkeiset varannot riittävät nyt useamman kuukauden tarpeiksi. Kylien keskelle rakennetut pienemmät vesisäiliöt voidaan täyttää jakeluautoista silloin, kun suuremmat altaat ovat jo tyhjiä.

Nälkäpäivä-lahjoituksilla rakennutetaan lisää vettä varastoivia altaita. Kuva: Aki Kolehmainen / Suomen Punainen Risti

Yksi 18 000 litran vesirekallinen riittää tyydyttämään yhdeksi päiväksi 3600 ihmisen välttämättömän vesitarpeen. Se tarkoittaa täällä Afarissa viittä litraa – kun puolestaan Suomessa päivittäinen kulutus on noin 120 litraa henkilöä kohden.

Ilman veden jakeluapua yhteisöjen ainoa mahdollisuus olisi lähteä liikkeelle.

Tulevaan on nyt varauduttu paremmin

Punainen Risti auttaa yhteisöjä varautumaan nykyistä paremmin tuleviin kriiseihin ja ilmastonmuutoksen seurauksiin. Seuraavan sadekauden vedet saadaan jo tehokkaammin talteen hiljattain kunnostettuun altaaseen, jolloin vettä riittää taas paremmin myös päivittäisiin askareisiin.

Kylän heikoimmassa asemassa oleville naisille ja vammaisille henkilöille on kullekin lahjoitettu käteisavun muodossa viisi vuohta.

Vuohilla on meille suuri merkitys.
Ali, 10-v, Etiopia

– Pidän kaikesta vuohissa. Voimme juoda niiden maitoa. Jos ne saavat kilejä, voimme joko kasvattaa ne tai myydä. Niillä on meille suuri merkitys, Ali kertoo.

Jos paimenpojalta kysytään, ei ainakaan Baklo-vuohi tule nääntymään janoon. Tärkeintä kaikesta on suojella karjaa, koska siitä vain kädenmitan päässä on koko yhteisön kohtalo – sen tietää Afarissa jo 10-vuotias.
Vastuu vuohen kohtalosta lepää kapeilla hartioilla, jotka pienelle kilille ovat maailman vahvimmat. 

Sinä voit auttaa lahjoittamalla

Lahjoituksesi avulla:

  • kunnostamme ja rakennamme vesipisteitä sekä koulutamme yhteisöjä niiden käytössä.
  • tuemme karjansa menettäneitä perheitä hankkimaan uusia vuohia ja saamaan uuden alun elannolle.
  • parannamme kylien sanitaatiota ja jaamme tietoa hygieniakäytännöistä, minkä ansiosta tartuntataudit ovat vähentyneet.
  • vahvistamme yhteisöjen varautumista tuleviin kuivuuksiin ja muihin kriiseihin.

Jo pienellä lahjoituksella on merkitystä:

  • 15 eurolla yksi lapsi saa puhdasta vettä vuodeksi
  • 50 eurolla perhe saa uuden vuohen