Punaisen Ristin kuvallinen viestintä
Suomen Punaisen Ristin viestinnässä käytetään monenlaisia kuvallisia materiaaleja. Tältä sivulta löydät ohjeita, jotka auttavat luomaan kuvastoa ja käyttämään sitä yhtenäisesti.
Tavoitteemme on luoda kuvaa maailmasta, jossa puolustamme inhimillisyyttä, ihmisarvoa ja yhdenvertaisuutta. Kehitämme kuvakerrontaamme jatkuvasti palautteen ja mittaamisen avulla. Kuvallisen kerronnan tavat kehittyvät jatkuvasti ja ohjetta päivitetään tarvittaessa.
Näissä ohjeissa keskitytään valokuviin ja kuvituksiin, mutta samoja periaatteita voidaan soveltaa myös liikkuvan kuvan tuotannossa ja käytössä.
Huom. kampanjakuvasto voi poiketa tämän ohjeiston linjauksesta.
Esimerkkikuvat ovat Suomen Punaisen Ristin kuvia, ellei toisin mainita.
Jokainen kuvallinen elementti muokkaa mielikuvaa Punaisesta Rististä. Haluamme näyttää, että olemme välitön, turvallinen ja osaava järjestö, joka elää mukana arjessa, mutta tarpeen tullen tartumme toimeen nopeasti. Kohtaamme ihmiset rohkeasti haastavissakin tilanteissa.
Kuten työssämme, myös kuvissamme pääosassa ovat ihmiset. Kuvaamme ihmisen yhteyden toiseen ja tuomme näkyväksi kohtaamisen merkityksen. Esitämme kaikki ihmiset yhtä arvokkaina ja kykeneväisinä. Näytämme, että kuka tahansa voi tarvita apua tai olla avuksi. Tuomme moninaisuutta aktiivisesti esiin.
Kuvissamme näkyy toimintamme monimuotoisuus: avustustoiminta, järjestötoiminta, vapaaehtoisuus sekä kriisit ja katastrofit. Kuvien suunnittelussa ja valinnassa otetaan huomioon eri kohderyhmät: vapaaehtoiset, tukijat, kumppanit ja media. Kuvilla kerromme myös arjesta, yhteiskunnallisista ilmiöistä ja tuemme ihmisten kykyä ja halua auttaa itseään sekä muita. Joissain tilanteissa viestimme niin sanotulle suurelle yleisölle. Silloin kuvastossa kiinnitetään erityistä huomiota saavutettavuuteen ja tarkoituksenmukaiseen sävyyn.
Haluamme näyttää maailman sellaisena kuin se on. Tavoite on luonnollinen, raikas ja nykyaikainen kuvasto, jossa on liikettä.
Liike
Vahvistamme mielikuvaa järjestöstämme tehokkaana ja toimeen tarttuvana toimijana luomalla kuviin liikettä sommittelulla, rajauksella ja kuvakulmalla.
Tyyli
Kuvien tyyli on dokumentaarinen. Kampanjakuvastossa tyyli voi olla myös käsitteellinen.
Valaistus
Hyödynnämme mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Pimeinä vuodenaikoina ja sisätiloissa valaisemme riittävästi raikkauden saavuttamiseksi, mutta mahdollisimman luonnollisesti. Vältämme filttereitä, voimakkaita varjoja, siluetteja, salamaa ja jälkikäsittelyä muuten kuin sävyjen suhteen.
Sommittelu
Olemme kuvissa lähellä ihmistä tai kuvan kohdetta. Kuvissa on selkeä fokus ja hyödynnämme syväterävyyttä sen korostamiseksi. Vältämme yleiskuvia. Emme asetu kuvassakaan kenenkään yläpuolelle.
Värit
Tavoitteena on toistaa värit luonnollisena. Punainen väri huomioidaan mahdollisuuksien mukaan vaatetuksessa, miljöössä tai tarpeistossa. Punainen ei kuitenkaan ole pääasia, vaan mauste, jota käytetään silloin kun se on luonnollista.
Yhteisötaso
Yhteisötason kuvilla viestimme järjestön paikallisesta toiminnasta. Niitä käytetään paikallisissa materiaaleissa ja medioissa, kuten osastoesitteessä ja sosiaalisen median kanavissa. Kuvissa näkyy monipuolinen toiminta sekä moninaiset paikalliset yhteisöt. Kuvia tuottavat paikalliset työntekijät ja vapaaehtoiset sekä ammattikuvaajat paikallisesti. Keskustoimisto tukee kuvatuotantoa.
Bränditaso
Bränditason kuvien tavoitteena on toimintaan mukaan kutsuminen ja näkyvyys. Kuvat kasvattavat järjestön brändiääntä. Kuvissa näkyy monipuolinen toiminta, yhteiskunnalliset ilmiöt ja arki. Kuvilla tuetaan myös ihmisten kykyä ja halua auttaa itseään. Kuvia tuottavat valitut ammattikuvaajat.
Reportaasitaso
Reportaasitason kuvilla viestimme globaalista toiminnasta. Kuvat ovat journalistista dokumentointia. Ne keskittyvät substanssiin ja tiedottamiseen. Kuvissa näkyy toimintamme kriisi- ja katastrofialueilla sekä kehitysyhteistyön hankkeistamme. Kuvien tyyli on vaihteleva, rosoinenkin, mutta ne tuotetaan aina vastuullisesti.
Kuvia tuottavat kuvaajaverkostomme koulutetut ammattikuvaajat ja Punaisen Ristin työntekijät. Hyödynnämme myös Punaisen Ristin kansainvälisen liikkeen kuvia mukaan lukien Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen liitto (IFRC), Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) ja liikkeen kansalliset yhdistykset.
Haluamme kertoa avusta, jonka annamme ja toivosta, jonka työmme tuo. Toimimme haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten kanssa ja se vaatii erityistä huomiointia kuvia suunnitellessa ja käytettäessä.
Kotimainen ja kansainvälinen avustustyön kuvasto eroavat toisistaan sisällöltään, mutta molemmissa noudatamme samoja periaatteita:
- Kunnioitamme jokaisen ihmisarvoa. Noudatamme do no harm -periaatetta eli varmistamme, että emme omalla hyvää tarkoittavalla toiminnalla vahingossakaan aiheuta vahinkoa haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille. Se ylittää viestinnälliset-, varainhankinnalliset- ja muut tarpeet.
- Moninaisuus on oletusarvomme ja haastamme stereotypiat. Esitämme kaikki saman arvoisina toimijoina.
- Näytämme koko kuvan. Emme rajaa pois mitään henkilön tai hänen tilanteensa kannalta oleellista, joka saattaisi muuttaa katsojan tulkintaa.
- Tietoinen suostumus. Suojelemme kaikkien kuvassa esiintyvien yksityisyyttä kuten he itse toivovat. Vahvistamme äänen jokaisen tarinalle.
- Toimintamme perustuu tietoon. Toimimme parhaan senhetkisen tiedon ja ymmärryksen pohjalta.
- Huolehdimme kaikkien osapuolten turvallisuudesta. Toimintamme ei saa saattaa ketään vaaraan.
Työhömme liittyy aiheita ja väestöryhmiä, joiden kuvalliseen ilmaisuun täytyy kiinnittää erityistä huomiota.
Kuvastossa pyritään löytämään ilmaisua, joka viestii asiantuntevasta avusta ja myötätuntoisesta tuesta, mutta vältämme kliseitä. Näytämme jokaisen yksilönä, mutta mahdollistamme anonymiteetin tarvittaessa.
Kohtaamme ja kuvaamme lapset samalla tavoin ympäri maailmaa. Lasten kuvaaminen tai kuvan käyttäminen, jossa lapsia esiintyy, vaatii erityistä harkintaa.
Meidän tehtävämme on ennen kaikkea suojella lapsia, mutta myös kertoa heidän elämäänsä vaikuttavista tapahtumista ja ilmiöistä. Kuten aikuisetkin, lapset esitetään kykeneväisinä toimijoina omassa elämässään.
Kriisien, katastrofien ja konfliktien kuvastossa huolehdimme, että kuvassa olevat saavat tarvitsemaansa apua. Näytämme, että toimimme nopeasti ja olemme paikalla ihmisten keskellä auttamassa. Kuvien sävy on vakava, rauhoittava ja toivoa herättävä.
Kansainvälisissä kriisitilanteissa Punaisen Ristin liikkeen vapaaehtoisen tai työntekijän esiintyminen kuvassa vahvistaa viestiä liikkeen toiminnasta tapahtuma-alueella. Pääosassa kuvissa, kuten paikanpäälläkin, ovat paikalliset työntekijät ja vapaaehtoiset.
Kaikilla kuvissa esiintyvillä avunsaajilla on kasvot, nimi ja tarina ellei niiden esittäminen saata avunsaajaa vaaraan tai aiheuta haittaa.
Huolella suunniteltu ja toteutettu kuvitus tuo kuvalliseen viestintään ja ilmaisuun monipuolisuutta. Kuvitukset mahdollistavat myös vaikeiden ja abstraktien aiheiden käsittelyn helposti, lähestyttävästi ja ymmärrettävästi.
Viestinnän palvelut -yksikkö auttaa kuvitusten tuotannossa. Ota yhteyttä: aineistot@punainenristi.fi
Kuvia voi hankkia käyttöön monella eri tavalla: lataamalla Punaisen Ristin omasta aineistopankista, kuvaamalla, tilaamalla kuva kuvaajalta tai hyödyntämällä ilmaisia kuvapankkeja. Kuvien laadun varmistamiseksi ja tekijänoikeuksien suojelemiseksi suosittelemme käyttämään järjestön viestinnässä Punaisen Ristin aineistopankista löytyviä kuvia.
Kuvien kopiointi tai käyttäminen ilman lupaa voi loukata tekijänoikeuksia. Kuvien käyttö alkuperäisestä poikkeavassa yhteydessä voi myös asettaa kuvassa esiintyvät henkilöt epäsuotuisaan valoon.
Kuvaajatiedot tulee merkata kuvaan tai sen välittömään yhteyteen.
Aineistopankin kuvasto tukee toimintamme, viestintämme ja varainhankintamme tavoitteita. Muista aiheista kuvia voi hankkia erilaisista kuvapankeista kuten ilmaisia kuvia tarjoavista kuvapankeista Unsplash tai Pixabay. Huomioi kuvankäytön linjaukset myös kuvapankkikuvia valitessa ja käyttäessä.
Viestinnän palvelut -yksikkö auttaa kuvien ja kuvitusten käytössä ja tuotannossa:
aineistot@punainenristi.fi.