Henkilö pitää kädessään esitettä, jossa on kuva kahdesta hymyilevästä vapaaehtoisesta.

Punaisen Ristin kuvallinen viestintä

Kuva: Lassi Häkkinen / Suomen Punainen Risti

Suomen Punaisen Ristin viestinnässä käytetään monenlaisia kuvallisia materiaaleja. Tältä sivulta löydät ohjeita, jotka auttavat luomaan kuvastoa ja käyttämään sitä yhtenäisesti.

Tavoitteemme on luoda kuvaa maailmasta, jossa puolustamme inhimillisyyttä, ihmisarvoa ja yhdenvertaisuutta. Kehitämme kuvakerrontaamme jatkuvasti palautteen ja mittaamisen avulla. Kuvallisen kerronnan tavat kehittyvät jatkuvasti ja ohjetta päivitetään tarvittaessa.

Näissä ohjeissa keskitytään valokuviin ja kuvituksiin, mutta samoja periaatteita voidaan soveltaa myös liikkuvan kuvan tuotannossa ja käytössä.

Huom. kampanjakuvasto voi poiketa tämän ohjeiston linjauksesta.
Esimerkkikuvat ovat Suomen Punaisen Ristin kuvia, ellei toisin mainita. 

Jokainen kuvallinen elementti muokkaa mielikuvaa Punaisesta Rististä. Haluamme näyttää, että olemme välitön, turvallinen ja osaava järjestö, joka elää mukana arjessa, mutta tarpeen tullen tartumme toimeen nopeasti. Kohtaamme ihmiset rohkeasti haastavissakin tilanteissa.

Kuten työssämme, myös kuvissamme pääosassa ovat ihmiset. Kuvaamme ihmisen yhteyden toiseen ja tuomme näkyväksi kohtaamisen merkityksen. Esitämme kaikki ihmiset yhtä arvokkaina ja kykeneväisinä. Näytämme, että kuka tahansa voi tarvita apua tai olla avuksi. Tuomme moninaisuutta aktiivisesti esiin.

Kollaasi monista Punaisen Ristin toimintaa kuvaavista kuvista. Kuvan sivulla lukee "Välitön, turvallinen, osaava, nopea toimimaan".

Kuvissamme näkyy toimintamme monimuotoisuus: avustustoiminta, järjestötoiminta, vapaaehtoisuus sekä kriisit ja katastrofit. Kuvien suunnittelussa ja valinnassa otetaan huomioon eri kohderyhmät: vapaaehtoiset, tukijat, kumppanit ja media. Kuvilla kerromme myös arjesta, yhteiskunnallisista ilmiöistä ja tuemme ihmisten kykyä ja halua auttaa itseään sekä muita. Joissain tilanteissa viestimme niin sanotulle suurelle yleisölle. Silloin kuvastossa kiinnitetään erityistä huomiota saavutettavuuteen ja tarkoituksenmukaiseen sävyyn.

Kollaasi monista Punaisen Ristin toimintaa kuvaavista kuvista. Kuvan keskellä lukee "Monimuotoinen toiminta, järjestötoiminta, vapaaehtoisuus, kriisit ja katastrofit, avustustoiminta"

Haluamme näyttää maailman sellaisena kuin se on. Tavoite on luonnollinen, raikas ja nykyaikainen kuvasto, jossa on liikettä.

Liike
Vahvistamme mielikuvaa järjestöstämme tehokkaana ja toimeen tarttuvana toimijana luomalla kuviin liikettä sommittelulla, rajauksella ja kuvakulmalla. 

Tyyli
Kuvien tyyli on dokumentaarinen. Kampanjakuvastossa tyyli voi olla myös käsitteellinen.

Valaistus
Hyödynnämme mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Pimeinä vuodenaikoina ja sisätiloissa valaisemme riittävästi raikkauden saavuttamiseksi, mutta mahdollisimman luonnollisesti. Vältämme filttereitä, voimakkaita varjoja, siluetteja, salamaa ja jälkikäsittelyä muuten kuin sävyjen suhteen.

Sommittelu
Olemme kuvissa lähellä ihmistä tai kuvan kohdetta. Kuvissa on selkeä fokus ja hyödynnämme syväterävyyttä sen korostamiseksi. Vältämme yleiskuvia. Emme asetu kuvassakaan kenenkään yläpuolelle.

Värit
Tavoitteena on toistaa värit luonnollisena. Punainen väri huomioidaan mahdollisuuksien mukaan vaatetuksessa, miljöössä tai tarpeistossa. Punainen ei kuitenkaan ole pääasia, vaan mauste, jota käytetään silloin kun se on luonnollista.

s
Diagonaali sommittelu ja epäterävyys kuvan kohteen taustalla tuo kuvaan liikettä. Kuva: Leena Koskela ja Teemu Ullgrén
Ensimmäisessä kuvassa Punaisen Ristin asuihin pukeutuneet hymyilevät ihmiset kasaavat telttaa aurinkoisessa ulkoilmassa. Toisessa kuvassa viisi ihmistä harjoittelee sidontaa sisätiloissa.
Epäterävä tausta korostaa ihmisiä etualalla. Vaikka kuvassa on useampi ihminen, saadaan pienellä terävyysalueella kuvan pääaihe selkeästi esiin. Kuva: Aino Salmi ja Marjaana Malkamäki
Vasemmassa kuvassa toisella henkilöllä on kädessään esite, ja toinen henkilö nauraa. Oikeassa kuvassa hymyilevä äiti ja lapsi laskevat pulkalla talvisessa maisemassa.
Rajaamalla tiukasti päästään lähemmäs kuvan ihmisiä ja tilanteen tunnelmaa. Punaista väriä hyödynnetään yksityiskohdissa ja pyritään luonnolliseen lopputulokseen. Kuva: Suvi Elo ja Joonas Brandt
Ensimmäisessä kuvassa on useita vakavailmeisiä ikäihmisiä ja vapaaehtoisia hämärässä valaistuksessa. Toisessa kuvassa kolme Punaisen Ristin ensiapupäivystäjää kävelee ulkoilmassa selin kameraan. Kolmannessa kuvassa lipaskerääjä kerää varoja Punaiselle Ristille ihmisvilinässä.
Kuvaus sisällä pimeään vuoden aikaan vaatii valaistuksen suunnitteluun erityistä huolellisuutta. Kuvaamalla selkäpuolelta näyttäydymme etäisenä. Liian yleisessä kuvassa viesti on epäselvä. Kuva: Tiina Parkkinen, Teemu Ullgrén, Mari Vehkalahti
Kollaasissa useita kuvia Punaisen Ristin toiminnasta. Tekstissä lukee "Yhteisötaso, bränditaso, reportaasitaso"


Yhteisötaso
Yhteisötason kuvilla viestimme järjestön paikallisesta toiminnasta. Niitä käytetään paikallisissa materiaaleissa ja medioissa, kuten osastoesitteessä ja sosiaalisen median kanavissa. Kuvissa näkyy monipuolinen toiminta sekä moninaiset paikalliset yhteisöt. Kuvia tuottavat paikalliset työntekijät ja vapaaehtoiset sekä ammattikuvaajat paikallisesti. Keskustoimisto tukee kuvatuotantoa.

Bränditaso
Bränditason kuvien tavoitteena on toimintaan mukaan kutsuminen ja näkyvyys. Kuvat kasvattavat järjestön brändiääntä. Kuvissa näkyy monipuolinen toiminta, yhteiskunnalliset ilmiöt ja arki. Kuvilla tuetaan myös ihmisten kykyä ja halua auttaa itseään. Kuvia tuottavat valitut ammattikuvaajat.

Reportaasitaso
Reportaasitason kuvilla viestimme globaalista toiminnasta. Kuvat ovat journalistista dokumentointia. Ne keskittyvät substanssiin ja tiedottamiseen. Kuvissa näkyy toimintamme kriisi- ja katastrofialueilla sekä kehitysyhteistyön hankkeistamme. Kuvien tyyli on vaihteleva, rosoinenkin, mutta ne tuotetaan aina vastuullisesti.
Kuvia tuottavat kuvaajaverkostomme koulutetut ammattikuvaajat ja Punaisen Ristin työntekijät. Hyödynnämme myös Punaisen Ristin kansainvälisen liikkeen kuvia mukaan lukien Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen liitto (IFRC), Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) ja liikkeen kansalliset yhdistykset.

Haluamme kertoa avusta, jonka annamme ja toivosta, jonka työmme tuo. Toimimme haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten kanssa ja se vaatii erityistä huomiointia kuvia suunnitellessa ja käytettäessä.

Kotimainen ja kansainvälinen avustustyön kuvasto eroavat toisistaan sisällöltään, mutta molemmissa noudatamme samoja periaatteita:

  • Kunnioitamme jokaisen ihmisarvoa. Noudatamme do no harm -periaatetta eli varmistamme, että emme omalla hyvää tarkoittavalla toiminnalla vahingossakaan aiheuta vahinkoa haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille. Se ylittää viestinnälliset-, varainhankinnalliset- ja muut tarpeet.
  • Moninaisuus on oletusarvomme ja haastamme stereotypiat. Esitämme kaikki saman arvoisina toimijoina.
  • Näytämme koko kuvan. Emme rajaa pois mitään henkilön tai hänen tilanteensa kannalta oleellista, joka saattaisi muuttaa katsojan tulkintaa.
  • Tietoinen suostumus. Suojelemme kaikkien kuvassa esiintyvien yksityisyyttä kuten he itse toivovat. Vahvistamme äänen jokaisen tarinalle.
  • Toimintamme perustuu tietoon. Toimimme parhaan senhetkisen tiedon ja ymmärryksen pohjalta.
  • Huolehdimme kaikkien osapuolten turvallisuudesta. Toimintamme ei saa saattaa ketään vaaraan.
Ensimmäisessä kuvassa naiset kantavat hymyillen ämpäreitä päidensä päällä afrikkalaisessa maisemassa. Toisessa kuvassa he täyttävät ämpäreitä purossa.
Näytämme, että avullamme ihmiset voivat auttaa itseään. Emme nouse kuvassakaan kenenkään yläpuolelle. Kuva: Benjamin Suomela
Ensimmäisessä kuvassa on äiti ja itkevä pikkulapsi, joka on kääritty lämpöpeitteeseen. Vieressä seisova Punaisen Ristin vapaaehtoinen lohduttaa lasta. Toisessa kuvassa rannalla on kumivene ja suuri joukko mereltä pelastautuneita siirtolaisia sekä heitä auttavia Punaisen Ristin vapaaehtoisia.
Näytämme apua tarvitsevat yksilöinä. Vältämme näyttämästä apua tarvitsevat pelkästään joukkona. Kuva: Jarkko Mikkonen
Ensimmäisessä kuvassa hymyilevä Punaisen Ristin vapaaehtoinen ojentaa keittoastiaa avunsaajalle soppatykin vieressä. Toisenen kuva on lähikuva lusikkaa pitelevästä kädestä, puurolautasesta, kahvista ja leivästä.
Kuvaamme ihmisen yhteyden toiseen ja tuomme näkyväksi kohtaamisen merkityksen. Kuva: Joonas Brandt ja Suvi Elo

Työhömme liittyy aiheita ja väestöryhmiä, joiden kuvalliseen ilmaisuun täytyy kiinnittää erityistä huomiota.

Kuvastossa pyritään löytämään ilmaisua, joka viestii asiantuntevasta avusta ja myötätuntoisesta tuesta, mutta vältämme kliseitä. Näytämme jokaisen yksilönä, mutta mahdollistamme anonymiteetin tarvittaessa.

Ensimmäinen kuva on lähikuva ihmisestä. Toinen kuva on siluettikuva ihmishahmosta ikkunan edessä.
Erityisen tiukka rajaus mahdollistaa anonymiteetin myös kasvokuvissa. Vältämme siluetteja Kuva: Joonas Brandt ja Jussi Partanen
Ensimmäinen kuva on lähikuva käsistä ja kahvikupeista. Kaksi ihmistä lohduttaa kolmatta. Toisessa kuvassa Punaisen Ristin vapaaehtoinen ja avunsaaja seisovat ovensuussa. Kuvassa ei näy kasvoja.
Kuvakulman valinta auttaa anonymiteetin säilyttämisessä. Vältämme siluetteja. Kuva: Joonas Brandt ja Jussi Partanen
Ensimmäisessä kuvassa Punaisen Ristin vapaaehtoinen ja auttaja ovat kyljellään makaavan avuntarvitsijan vieressä. Toisessa kuvassa ikääntynyt ja laiha henkilö pitää kasvoja käsissään murheellisena.
Kuvaamme kohtaamisen ja avun. Kuva: Marjaana Malkamäki ja Ben Hershey / Unsplash

Kohtaamme ja kuvaamme lapset samalla tavoin ympäri maailmaa. Lasten kuvaaminen tai kuvan käyttäminen, jossa lapsia esiintyy, vaatii erityistä harkintaa.
Meidän tehtävämme on ennen kaikkea suojella lapsia, mutta myös kertoa heidän elämäänsä vaikuttavista tapahtumista ja ilmiöistä. Kuten aikuisetkin, lapset esitetään kykeneväisinä toimijoina omassa elämässään.

Ensimmäisessä kuvassa lapsi istuu hymyilevien vanhempiensa välissä. Toinen kuva on lähikuva vakavailmeisestä lapsesta.
Näytämme koko kuvan ja taustoitamme tarpeen mukaan. Kuva: Saara Mansikkamäki
Ensimmäisessä kuvassa hymyilevä henkilö pitää sylissään vastasyntynyttä vauvaa. Toisessa kuvassa vakavailmeinen lapsi katsoo ylöspäin.
Näytämme, että katastrofinkin keskellä lapset saavat apua. Vältämme kuvia jotka korostavat lapsen avuttomuutta ja asemaa olosuhteiden uhrina. Lapsen alaosan tulee aina olla vaatetettu. Kuva: Saara Mansikkamäki ja Niklas Meltio
Ensimmäisessä kuvassa Punainen Ristin vapaaehtoinen keskustelee sohvalla lapsen kanssa. Toisessa kuvassa lapsi makaa yksin kylkiasennossa pimeässä huoneessa.
Asennot ja rajaus mahdollistaa kuvaamisen anonymiteetin säilyessä. Vältämme asetelmaa, jotka huokuvat yksinäisyyttä ja toivottomuutta. Kuva: Joonas Brandt ja Mali Desha / Unsplash

Kriisien, katastrofien ja konfliktien kuvastossa huolehdimme, että kuvassa olevat saavat tarvitsemaansa apua. Näytämme, että toimimme nopeasti ja olemme paikalla ihmisten keskellä auttamassa. Kuvien sävy on vakava, rauhoittava ja toivoa herättävä.

Kansainvälisissä kriisitilanteissa Punaisen Ristin liikkeen vapaaehtoisen tai työntekijän esiintyminen kuvassa vahvistaa viestiä liikkeen toiminnasta tapahtuma-alueella. Pääosassa kuvissa, kuten paikanpäälläkin, ovat paikalliset työntekijät ja vapaaehtoiset.

Kaikilla kuvissa esiintyvillä avunsaajilla on kasvot, nimi ja tarina ellei niiden esittäminen saata avunsaajaa vaaraan tai aiheuta haittaa.

Kuvissa Punaisen Ristin vapaaehtoinen auttavat avunsaajia ojentamalla heille vesipulloa ja ruokakassia.
Kameran kohdistuessa auttajaan on avunsaajalla mahdollisuus anonymiteettiin. Kuva: Teemu Ullgren ja Anette Selmer-Andresen / IFRC
Ensimmäisessä kuvassa Punaisen Ristin avustustyöntekijä ruokkii vastasyntynyttä vauvaa tuttipullolla. Toisessa kuvassa on hymyilevä äiti sylissään pikkulapsi.
Näytämme, että myös kriisin keskellä kaikkein pienimmätkin saavat asiantuntevaa apua. Kriisin keskellä lapsen kanssa kuvassa on hyvä olla myös aikuinen. Näytämme, että lapset eivät jää yksin. Kuva: Saara Mansikkamäki ja Marko Kokic / IFRC
Ensimmäisessä kuvassa Punaisen Puolikuun vapaaehtoinen lohduttaa avunsaajaa keskellä maanjäristysalueen romahtaneita rakennuksia. Toisessa kuvassa Punaisen Puolikuun vapaaehtoinen halaa ikääntynyttä, hymyilevää henkilöä evakuointiteltta-alueella.
Kuvassa on hyvä näkyä kohtaaminen, vaikka selkä olisi kohti kameraa. Kohtaaminen ja henkinen tuki ovat avustustyömme ytimessä Kuva: Victor Berezkin / IFRC ja Turkin Punainen Puolikuu
Rokia seisoo hymyillen kohti kameraa, taustalla on Punaisen Ristin työntekijä työasussaan.
Esimerkki avunsaajan tarinasta: 11-vuotias Rokia joutui pakenemaan Syyriasta perheensä kanssa 14 kuukautta sitten. Hän puhuu arabiaa, farsia, englantia, espanjaa ja aikoo oppia kreikkaa, vaikka hän ei voi osallistua koulun tunneille. Hän on innokas oppija, joka haaveilee puhuvansa kaikkia maailman kieliä kommunikoidakseen kaikkien ihmisten kanssa! Roki haluaisi muuttaa Saksaan, jossa hänen kaksi veljeään asuvat. Kara Tepe, Lesvos, Kreikka joulukuu 2020. Kuva: Georgia Trismpioti / IFRC

Huolella suunniteltu ja toteutettu kuvitus tuo kuvalliseen viestintään ja ilmaisuun monipuolisuutta. Kuvitukset mahdollistavat myös vaikeiden ja abstraktien aiheiden käsittelyn helposti, lähestyttävästi ja ymmärrettävästi.

Viestinnän palvelut -yksikkö auttaa kuvitusten tuotannossa. Ota yhteyttä: aineistot@punainenristi.fi

Graafisia kuvia, joissa on erilaisia elementtejä: korva, silmä, käsiä, sohvalla keskustelevia piirroshahmoja, radiopuhelimeen puhuva vapaaehtoinen ja valmiustarvikkeita kantava vapaaehtoinen.
Kuvia järjestön kuvituskirjastosta sekä kuvituselementtejä Rasisminvastaisen viikon kampanjaan vuosille 2024–2026. Kuva: Ville Salonen / Napa Agency

Kuvia voi hankkia käyttöön monella eri tavalla: lataamalla Punaisen Ristin omasta aineistopankista, kuvaamalla, tilaamalla kuva kuvaajalta tai hyödyntämällä ilmaisia kuvapankkeja. Kuvien laadun varmistamiseksi ja tekijänoikeuksien suojelemiseksi suosittelemme käyttämään järjestön viestinnässä Punaisen Ristin aineistopankista löytyviä kuvia.

Kuvien kopiointi tai käyttäminen ilman lupaa voi loukata tekijänoikeuksia. Kuvien käyttö alkuperäisestä poikkeavassa yhteydessä voi myös asettaa kuvassa esiintyvät henkilöt epäsuotuisaan valoon.

Kuvaajatiedot tulee merkata kuvaan tai sen välittömään yhteyteen.

Aineistopankin kuvasto tukee toimintamme, viestintämme ja varainhankintamme tavoitteita. Muista aiheista kuvia voi hankkia erilaisista kuvapankeista kuten ilmaisia kuvia tarjoavista kuvapankeista Unsplash tai Pixabay. Huomioi kuvankäytön linjaukset myös kuvapankkikuvia valitessa ja käyttäessä.

Viestinnän palvelut -yksikkö auttaa kuvien ja kuvitusten käytössä ja tuotannossa: 
aineistot@punainenristi.fi.

Punaisen Ristin visuaalinen ilme ja audio
Punaisen Ristin visuaalinen ilme ja audio
Punaisen Ristin brändikirja
Punaisen Ristin brändikirja
Brändi, visuaalinen ilme ja audio
Brändi, visuaalinen ilme ja audio