Hirmumyrskyt

Hirmumyrskyt aiheuttavat pahimmillaan kuolemia, vammautumisia ja mittavia aineellisia vahinkoja. Ilmastonmuutos voimistaa hirmumyrskyjä.
Trooppinen hirmumyrsky on kääntöpiirien välisellä alueella esiintyvä voimakas matalapaine, johon liittyy hirmumyrskyn voimakkuudella puhaltava tuuli. Trooppisia hirmumyrskyjä ovat hurrikaanit, taifuunit ja trooppiset syklonit.
Pahimmillaan hirmumyrskyt aiheuttavat tapaturmaisia kuolemia ja vammautumisia sekä mittavia aineellisia vahinkoja tuhoamalla rakennuksia sekä infrastruktuuria, kuten teitä ja siltoja. Hirmumyrsky tuhoaa myös elinkeinoja. Myrskytuulet ja tulvat muun muassa kuljettavat pelloille suolaista merivettä, mikä voi tuhota viljelysmaan vuosiksi.
Hirmumyrskyjä usein seuraavat rankkasateet ja tulvat voivat aiheuttaa maanvyöryjä. Tulvat kasvattavat tautiepidemioiden riskiä, kun likainen vesi saastuttaa juomavesilähteitä tai viemärit vaurioituvat.
Ilmastonmuutos voimistaa hirmumyrskyjä
Trooppisia hirmumyrskyjä syntyy päiväntasaajan läheisyydessä, pohjoisella pallonpuoliskolla heinäkuusta marraskuulle ja eteläisellä pallonpuoliskolla tammikuusta maaliskuuhun , kun meriveden pintalämpötila saavuttaa vähintään +26 °C. Meren yläpuolella ilma alkaa kohota voimakkaasti ja syntyy matalapaine. Samalla merestä haihtuu runsaasti vesihöyryä, joka kohotessaan tiivistyy sateeksi. Tällöin vesihöyrystä vapautuu lämpöä, mikä voimistaa matalapainetta.
Hirmumyrskyksi luokitellaan myrsky, jossa tuulennopeus on vähintään 33 m/s. Kun tuuli ylittää 33 m/s, sen voima tuhoaa rakennuksia. Hirmumyrskyn halkaisija voi olla 300–1000 kilometriä ja se voi kohota 10–15 kilometrin korkeuteen. Pysyvät tuulet, kuten pasaati- tai monsuunituulet, työntävät hirmumyrskyjä 20–50 km/h kohti mantereita.
Myrskytuulet, sade ja aallot ovat voimakkaimmillaan aivan myrskyn silmän ulkopuolella olevassa myrskyn silmän seinämässä. Kun hirmumyrskyt saapuvat mantereen tai kylmän merialueen yläpuolelle, ne menettävät nopeasti voimansa. Tämä johtuu siitä, että ne eivät enää saa käyttövoimaansa merestä haihtuvasta vesihöyrystä.
Ilmastonmuutos lämmittää meren pintavettä, mikä voimistaa myrskyjä. Lämmin ilma voi pitää sisällään enemmän kosteutta, mikä lisää myrskyn voimaa ja hirmumyrkyistä seuraavia rankkasateita. Merenpinnan nousu pahentaa hirmumyrskyjen aiheuttamia tulvatuhoja rannikkoalueilla.
Punainen Risti auttaa hirmumyrskyihin varautumisessa
Punainen Risti
- tukee ennakkovaroitusjärjestelmien kehittämistä, jolloin tieto hirmumyrskyistä saadaan ajoissa kaikille, myös kaikista haavoittuvaisemmassa asemassa oleville ihmisille
- kehittää omaa valmiuttaan toimia nopeasti ennakkovaroituksen saatuaan
- kouluttaa ja tukee paikallisyhteisöjä sekä vapaaehtoisten verkostoa, jotka ovat valmiudessa varoittamaan hirmumyrskyn saapumisesta ja evakuoimaan ihmisiä myrskysuojiin
- auttaa rakentamaan taloja kestäviksi ja aiempaa kauemmiksi rantaviivasta
- tukee suojavallien, patojen ja muiden suojarakenteiden perustamista, jotta tulvien ja maanvyörymien vaikutuksia voidaan ehkäistä
Punainen Risti auttaa hirmumyrskyissä
Punainen Risti
- aktivoi vapaaehtoisensa, jotka osallistuvat ihmisten evakuointiin
- avustaa viranomaisia etsintä- ja pelastustöissä ja antaa ensiapua
- jakaa avustustarvikkeita, kuten telttoja, pressuja, huopia, vesikanistereita ja hygieniapakkauksia sekä ruoka-apua
- tarjoaa terveydenhuollon palveluita ja henkistä tukea
- jakaa puhdasta vettä ja parantaa sanitaatiota, kuten vessoja
- auttaa hirmumyrskyn jälkeen jälleenrakentamisessa ja katastrofivalmiuden parantamisessa

Humanitaarinen apu

Kehitysyhteistyö

Lahjoita katastrofirahastoon
