01.12.2021

Hirmumyrskyt

Mies pitää sylissään pikkulasta myrskytuhojen keskellä sijaitsevan rakennuksen edustalla.
Kuva: Nina Svahn / Suomen Punainen Risti

Vuosittain toistuvat hirmumyrskyt aiheuttavat pahimmillaan kuolemia, vammautumisia sekä mittavia aineellisia vahinkoja.

Hirmumyrskyssä tuulennopeus on vähintään 33 m/s. Trooppinen hirmumyrsky on kääntöpiirien välisellä alueella esiintyvä voimakas matalapaine, johon liittyy hirmumyrskyn voimakkuudella puhaltava tuuli.

Pahimmillaan hirmumyrskyt aiheuttavat tapaturmaisia kuolemia ja vammautumisia sekä mittavia aineellisia vahinkoja tuhoamalla rakennuksia, infrastruktuuria ja elinkeinomahdollisuuksia, kuten viljely- ja laidunmaata.

Hirmumyrskyjä usein seuraavat rankkasateet ja tulvat kasvattavat tautiepidemioiden riskiä, kun likainen vesi velloo ja saastuttaa vesilähteitä.

Syntymekanismi

Trooppisia hirmumyrskyjä syntyy kesällä ja syksyllä päiväntasaajan läheisyydessä, kun meriveden pintalämpötila on saavuttanut vähintään +26 °C. Meren yläpuolella ilma alkaa kohota voimakkaasti, ja syntyy matalapaine. Samalla merestä haihtuu runsaasti vesihöyryä, joka kohotessaan tiivistyy sateeksi. Tällöin vesihöyrystä vapautuu lämpöä, mikä voimistaa matalapainetta.

Hirmumyrskyn keskuksessa eli myrskyn silmässä vallitsee tyyni sää. Keskuksen ympärillä ilma kohoaa jatkuvasti spiraalimaisesti pyörien ylöspäin. Ympäröiviltä alueilta ilma virtaa merenpinnan suuntaisesti kohti myrskyn silmää.

Hirmumyrskyksi luokitellaan myrsky, jossa tuulennopeus on vähintään 33 m/s. Hirmumyrskyn halkaisija voi olla 300–1000 km, ja hirmumyrsky voi kohota 10–15 km korkeuteen. Vallitsevat pysyvät tuulet, kuten pasaati- tai monsuunituulet, työntävät hirmumyrskyjä 20–50 km/h kohti mantereiden itärannikkoa.

Myrskytuulet, sade ja aallot ovat voimakkaimmillaan aivan myrskyn silmän ulkopuolella olevassa myrskyn silmän seinämässä. Kun hirmumyrskyt saapuvat mantereen tai kylmän merialueen yläpuolelle, ne menettävät nopeasti voimansa. Tämä johtuu siitä, että ne eivät enää saa käyttövoimaansa merestä haihtuvasta vesihöyrystä.

Maailmankartalle asetetut tekstit: "hurrikaanit, trooppiset syklonit, taifuunit".
Trooppisten hirmumyrskyjen alueelliset kutsumanimet. Kuva: Jussi Latvala / Juju Design

Hirmumyrskyn vaikutukset

  • Tuuli tuhoaa rakennuksia, infrastruktuuria ja elinkeinoja.
  • Myrskytuulet ja tulvat kuljettavat pelloille suolaista merivettä, mikä voi tuhota viljelysmaan vuosiksi.
  • Ukkonen katkoo sähköjä, ja salamaniskut sytyttävät tulipaloja.
  • Hyökyaaltojen riski kasvaa, kun matalapaine imee vedenpinnan ylös.
  • Kaatosateet aiheuttavat tulvia.
  • Sateet aiheuttavat maanvyöryjä, etenkin vuoristoisilla seuduilla.
  • Saastunut vesi levittää tartuntatauteja ja kasvattaa epidemiariskiä.

Punainen Risti auttaa

Hirmumyrskyn lähestyessä Punaisen Ristin vapaaehtoiset osallistuvat ihmisten evakuointiin ja auttavat ihmisiä varautumaan tulevaan.

Myrskyn iskettyä Punainen Risti avustaa viranomaisia etsintä- ja pelastustöissä ja antaa ensiapua. Punainen Risti jakaa avustustarvikkeita, kuten telttoja, pressuja, huopia, vesikanistereita ja hygieniapakkauksia. Myös ruoka-avusta, perusterveydenhuollosta sekä puhtaan veden ja vessojen tarpeesta huolehditaan.

Myös perheenjäseniä autetaan löytämään toisensa, ja ihmisille annetaan henkistä tukea.

Pian avustusoperaation alettua Punainen Risti alkaa suunnitella jälleenrakennusta ja katastrofivalmiuden parantamista. Punaisen Ristin humanitaarisen avun periaatteena on ohjata kymmenen prosenttia avustustoimintaan annetuista varoista katastrofeihin varautumiseen. Tavoitteena on oppia menneistä katastrofeista ja varautua entistä paremmin tuleviin.

Varautuminen

Hirmumyrskyjen kehittymistä seurataan sääsatelliiteilla. Tarvittaessa rannikolle annetaan myrskyvaroitus, ja ihmiset evakuoidaan. Hirmumyrskyjen tuhoja pyritään estämään rakentamalla talot kestäviksi ja aiempaa kauemmas rantaviivasta. Kaupunkeja voidaan myös pyrkiä suojelemaan padoilla ja suojavalleilla.

Humanitaarinen apu
Humanitaarinen apu
Kehitysyhteistyö
Kehitysyhteistyö
Lahjoita katastrofirahastoon
Lahjoita katastrofirahastoon
Mitä Punainen Risti tekee?
Mitä Punainen Risti tekee?