23.03.2023

Avustustyöntekijänä maailmalla -podcast

Ihmisiä kantamassa avustustarvikkeita.
Kuva: Ari Räsänen / Suomen Punainen Risti

Podcast-sarjassa avustustyöntekijät kertovat, mikä saa heidät tekemään työtä katastrofi- ja konfliktialueilla.

Suomen Punaisen Ristin avustustyötekijäreservissä on noin 700 ihmistä, jotka ovat valmiina lähtemään avustusoperaatioihin, kun katastrofi iskee tai kehitysyhteistyöhön kaivataan tekijää. Avustustyöntekijät eli delegaatit ovat eri alojen ammattilaisia, jotka tekevät työtä monilla eri aloilla, kuten terveydenhuollon, logistiikan ja taloushallinnon parissa.

Avustustyöntekijänä maailmalla -podcastissa he pääsevät itse ääneen kertomaan, mikä heidät sai ryhtymään avustustyöhön ja mikä saa heidät jatkamaan.

Kuuntele Avustustyöntekijänä maailmalla -podcastia

Kuuntele jakso täältä >>

Mies puolilähikuvassa.
Ari Seppälä vaikuttui Ukraina-operaatiossa kollegoiden ammattitaidosta. Kuva: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti

Ari Seppälä on kokenut avustustyöntekijä, mutta Ukrainan konflikti ja sitä seurannut avustusoperaatio keväällä 2022 oli hänellekin erilainen kokemus. Pelkkä avustusoperaation koko ja autettavien määrä olivat poikkeuksellisen suuria.

”Luonnonkatastrofista poiketen konflikti myös kehittyy koko ajan. Ei pysty tekemään niin pitkäjänteisiä suunnitelmia kuin ehkä jossain muualla”, Seppälä kertoo.

Hän vaikuttui Ukrainassa ja Puolassa kollegoiden ammattitaidosta sekä ihmisten kyvystä sopeutua vaikeisiin tilanteisiin.

Saatavilla myös haastattelun tekstivastine (pdf).

Kuuntele jakso täältä >>

Saara Pihlaja on työskennellyt monilla konflikti- ja kriisialueilla.
Saara Pihlaja on työskennellyt monilla konflikti- ja kriisialueilla. Kuva: Jarkko Mikkonen / Suomen Punainen Risti

Fysioterapeutti ja kansainvälisen terveystieteen maisteri Saara Pihlaja on työskennellyt Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijänä etenkin konfliktialueilla.

Hän aloitti uransa Irakissa, jossa hän hoiti muun muassa väkivallassa haavoittuneita. Haastattelussa Pihlaja kertoo, mikä sai lähtemään avustustyöhön, mikä saa jatkamaan – ja mitä hauskaa avustusoperaatioissa tapahtuu.

Saatavilla myös haastattelun tekstivastine (pdf).

Kuuntele jakso täältä >>

Toni Laitinen on kokenut kriisialueiden logistikko.
Toni Laitinen on kokenut kriisialueiden logistikko. Kuva: Toni Laitisen kotialbumi

”Välillä tuntuu, että on ihme, että jotkut ihmiset ovat vielä elossa kaikkien ongelmien edessä, joita he kohtaavat”, sanoo Toni Laitinen. Hän on ollut mukana Suomen Punaisen Ristin avustusoperaatiossa muun muassa Eswatinissa järjestämässä käteisavun jakamista kuivuudesta kärsiville ihmisille. 

Haastattelussa hän kertoo, mitä hän on oppinut paikallisilta kollegoiltaan ja mitä kymmenen euroa tarkoittaa eswatinilaisen näkökulmasta.

Saatavilla myös haastattelun tekstivastine (pdf).

Kuuntele jakso täältä >>

Terhi Heinäsmäki on työskennellyt kriisialueilla monella vuosikymmenellä.
Terhi Heinäsmäki on työskennellyt kriisialueilla monella vuosikymmenellä. Kuva: Jenna Lehtonen / Suomen Punainen Risti

Lääkäri Terhi Heinäsmäki on tehnyt pitkän uran Punaisen Ristin avustustyöntekijänä. Viimeisin komennus oli Keniassa, jossa ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo selkeästi. Se saa hänet joskus tuntemaan voimattomuutta.

”Mutta en ole sen tyyppinen ihminen, joka jäisi tuleen makaamaan”, hän sanoo.

Haastattelussa hän kertoo, miten avustustyö on vuosien varrella muuttunut ja miten nälänhätä saatiin estettyä Afrikan sarvessa.

Saatavilla myös haastattelun tekstivastine (pdf).

Kehitysyhteistyö
Kehitysyhteistyö
Humanitaarinen apu
Humanitaarinen apu