Yhteisöterveys

Kuva: Aapo Huhta / Suomen Punainen Risti

Yhteisöterveyden tavoitteena on parantaa yhteisön jäsenten terveyttä, terveyden edistämisen ja sairauksien ennaltaehkäisyn kautta sekä tunnistamalla ja purkamalla terveydelle haitallisia käytäntöjä.

Monilla terveyden osa-alueilla on edistytty merkittävästi viime vuosikymmeninä. Äiti-lapsiterveys on parantunut, rokotusten saatavuus on lisääntynyt sekä moniin tartuntatauteihin on kehitetty lääkitys.

Tämä kehitys on ollut kuitenkin epätasaista: puolella maailman väestöstä ei edelleenkään ole pääsyä välttämättömien terveyspalveluiden piiriin.

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistykset tarjoavat terveyspalveluja yhteisöille kaikkein vaikeimmin saavutettavilla alueilla, kaventaen terveydenhuollon palvelujen saatavuuden epätasa-arvoisuutta.

Näin Suomen Punainen Risti auttaa

Yhteisöterveys on ollut jo monien vuosien ajan yksi Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun painopisteistä.

Vahvistamme erityisesti äitien ja lasten terveydenhuoltoa sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien toteutumista. 

Yhteisöterveyden tavoitteena on parantaa yhteisön jäsenten terveyttä, terveyden edistämisen ja sairauksien ennaltaehkäisyn kautta sekä tunnistamalla ja purkamalla terveydelle haitallisia käytäntöjä.

Toiminta tähtää ihmisten osallistamiseen myös terveyskeskusten ulkopuolella, omassa yhteisössään.

Ei kahta samaa mallia

Yhteisöterveys näyttää erilaiselta jokaisessa maassa, eikä ole olemassa yhtä kaikkialle sopivaa lähestymistapaa. Työskentelemme tiiviisti paikallisen kumppanimme kanssa arvioidaksemme tilanteen ja ymmärtääksemme paikallista toimintaympäristöä.

Räätälöimme tukemme niin, että se vastaa jokaisen yhteisön tarpeisiin.Olemme paikallisen julkisen terveydenhuoltojärjestelmän apuna.

Vaikeitakin haasteita voidaan käsitellä, kun Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun vapaaehtoiset, terveydenhuollon työntekijät, yhteisöjen johtajat ja perheet tekevät yhteistyötä. Lue lisää, kuinka yhteistyöllä murrettiin ennakkoluuloja koronarokotuksista Keniassa.

Keskiössä seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet

Työskentelemme pitkäjänteisesti paikallisten kumppaneidemme kanssa, jotka puolestaan ovat jatkuvasti yhteydessä paikallisiin yhteisöihin. Tämä mahdollistaa myös arkojen aiheiden käsittelyn.

Tuemme hankkeita, joiden kautta naiset ja tytöt saavat tärkeitä terveyspalveluja, kuten apua perhesuunnitteluun, pääsyn neuvolaan, mahdollisuuden turvalliseen synnytykseen ja synnytyksenjälkeiseen hoitoon.

Lue perinteisten synnytysavustajien roolista raskauden seurannassa Keniassa täältä (sivu 9).

Haitallisten käytäntöjen purkaminen on hidasta, mutta tärkeää työtä. Naisten sukuelinten silpomisen ennaltaehkäisy, lapsi- ja pakkoavioliittojen estäminen sekä seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvan väkivallan torjunta on olennainen osa terveyshankkeitamme.

Yhteisön osallistuminen

Vahvistamme yhteisöterveyden kokonaisuutta, johon kuuluvat sekä vapaaehtoisvoimin toteutettavat yhteisötason palvelut sekä paikallinen terveysjärjestelmä. Nämä voivat näyttää hyvin erilaisilta eri maissa.

Paikallisten vapaaehtoisten tunnustaminen tärkeinä avun antajina ja luottamuksen luominen ovat toimintamme keskiössä.

Yhteisön jäsenten osallistuminen terveyshankkeisiin antaa heille mahdollisuuden löytää omat ratkaisunsa terveyshaasteisiinsa.

Kokonaisvaltainen lähestymistapa terveyteen tarkoittaa, että yhteisön jäsenet ovat aktiivisia toimijoita terveempien yhteisöjen rakentamisessa. Lue, kuinka Punaisen Ristin vapaaehtoiset, sekä oikeanlainen ravitsemus ja puhdas vesi luovat terveempiä yhteisöjä Malawissa.

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun teemat
Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun teemat
Punaisen Ristin kansainvälinen apu
Punaisen Ristin kansainvälinen apu