24.05.2022

Tsunamit

Neljä huivipäistä naista tsunamituhojen keskellä.
Kuva: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti

Tsunami eli hyökyaalto on merenpohjan voimakkaasta liikkeestä syntynyt sarja aaltoja.

Tsunami on lähes aina maanjäristyksen aiheuttama, mutta se voi syntyä myös tulivuorten purkauksesta, suurten maa- ja jäämassojen romahtamisesta tai ison meteoriitin iskeytyessä mereen.

Tsunami saattaa meren vesimassan liikkeelle koko syvyydeltään, kun tavallisten tuuliaaltojen vaikutus rajoittuu vain veden ylimpään kerrokseen. Tsunamin voima on valtava. Se voi kuljettaa useiden tonnien painoisia kappaleita.

Tsunamin synty

Tsunamit johtuvat useimmiten maanjäristyksistä, joita tapahtuu erityisesti mannerlaattojen alityöntövyöhykkeillä. Näillä alueilla kaksi laattaa törmää toisiinsa, ja laatoista tiheämpi liikkuu toisen laatan alle.

Laattojen liike ei ole tasaista, vaan välillä ne juuttuvat paikoilleen. Tällöin laattoihin kertyy vähitellen jännitystä, joka purkautuu maanjäristyksenä. Kun päällimmäinen laatta ponnahtaa nopeasti ylöspäin ja nostaa samalla yläpuolellaan olevaa vesimassaa, seuraa hyökyaallon eteneminen kaikkiin suuntiin.

Tsunameja voi esiintyä kaikilla merialueilla ympäri maapalloa. Aalto etenee jopa 800 km/h syvän meren alueella. Aallonkorkeus on kuitenkin vain muutamasta senttimetristä metriin, joten aaltoa ei havaita esimerkiksi laivoista.

Rannikolla matala merenpohja alkaa jarruttaa aallon etuosaa, ja sen nopeus hidastuu. Tällöin takana tuleva vesi pakkautuu etuosan päälle, jolloin aallonkorkeus kasvaa. Tsunamiaallon korkeus voikin olla rannalla jopa 30 metriä. Aaltoja tulee myös yleensä useita peräkkäin, ja niiden väli voi olla useita tunteja.

Seuraukset

Tsunamiaalto tuhoaa taloja, infrastruktuuria ja kasvillisuutta jopa kilometrien matkalta ja kuljettaa isojakin esineitä, kuten laivoja ja autoja, sisämaahan. Aalto tekee tuhojaan myös vetäytyessään.

Intian valtameren tsunamissa vuonna 2004 kuoli noin 226 000 ihmistä ja Japanin tsunamissa vuonna 2011 noin 20 000 ihmistä. Aineelliset tuhot olivat valtavia, sillä aallot tuhosivat rakennuksia, teitä ja siltoja.

Tsunamin tuoma merivesi voi aiheuttaa viljelymaan ja pohjaveden suolaantumista. Japanin tsunami aiheutti myös Fukushiman ydinvoimalan vahingoittumisen ja radioaktiivisten aineiden pääsyn luontoon.

Varautuminen

Tyynenmeren ja Intian valtameren alueella on automaattisia mittalaitteita, jotka rekisteröivät merenpohjassa tapahtuvia maanjäristyksiä ja merenpinnan korkeuden vaihtelua. Laitteiden avulla voidaan tunnistaa tsunami jo kaukana merellä ja antaa tsunamivaroitus.

Esimerkiksi Japanissa on sireeneillä ja kaiuttimilla varustettu hälytysjärjestelmä ja evakuointireitit korkeille paikoille on merkitty. Rannikkokaupunkeihin on rakennettu myös tsunamimuureja. Jos järistys tapahtuu lähellä rannikkoa, evakuointiin voi olla vain vähän aikaa.

Punainen Risti auttaa

Vuoden 2004 tsunamin jälkeen Suomen Punainen Risti antoi hätäapua Thaimaassa, Sri Lankassa ja Indonesiassa yhteistyössä kansainvälisten avustusjärjestöjen kanssa. Muutaman kuukauden aikana pelastettiin ihmishenkiä ja järjestettiin hätämajoitusta, lääkinnällistä apua ja ruoka-apua.

Suomessa tsunamikatastrofin uhrit saivat Suomen Punaiselta Ristiltä psykososiaalista tukea.

Katastrofiavusta siirryttiin jälleenrakentamiseen ja katastrofivalmiuden kehittämiseen. Tsunamin uhreille on rakennettu ja rakennetaan edelleen Aasiassa uusia asuntoja, terveyskeskuksia, kouluja ja elinkeinoja.

Lisäksi Punaisen Ristin vapaaehtoisilla on keskeinen rooli varoitusjärjestelmien ylläpidossa. 

Humanitaarinen apu
Humanitaarinen apu
Kehitysyhteistyö
Kehitysyhteistyö
Lahjoita katastrofirahastoon
Lahjoita katastrofirahastoon
Mitä Punainen Risti tekee?
Mitä Punainen Risti tekee?