Mihin Suomen Punainen Risti tarvitsee omaisuutta?
Ihmisten auttaminen poikkeusoloissa ja jopa sotatilanteessa on Suomen Punaisen Ristin perustehtävä. Järjestö pyrkii pitämään oman taloutensa vakaana, jotta se voi käynnistää avustustoiminnan nopeasti kaikissa tilanteissa. Lahjoitusvarat voidaan käyttää tehokkaammin auttamistyöhön, kun hallinnon hoitamiseen pystytään käyttämään järjestön omia varoja.
Suomen Punainen Risti on yleishyödyllinen humanitaarinen järjestö, jonka tehtävänä on auttaa haavoittuvassa asemassa olevia, ylläpitää ja kehittää auttamisvalmiutta kriisien varalle sekä organisoida vapaaehtoistoimintaa näiden päämäärien hyväksi.
Järjestö avustaa viranomaisia ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi sekä rauhan että sodan aikana. Punaisella Ristillä on erityisiä tehtäviä, kuten tehdä tunnetuksi Geneven sopimuksia ja muuta kansainvälistä humanitaarista oikeutta, järjestää veripalvelutoiminta Suomessa sekä edistää kansalaisten ensiaputaitoja.
Kaikki järjestön varat käytetään tähän toimintaan ja sen tukemiseen.
Punaisen Ristin on ylläpidettävä sellaista taloutta, että se kykenee jatkamaan toimintaansa itsenäisesti tilanteessa, jossa koko yhteiskunta on kriisissä.
Humanitaarisena avustusjärjestönä Punainen Risti ei koskaan pyydä avunsaajilta maksua antamastaan avusta. Tämän vuoksi avustustoiminnasta aiheutuvat kustannukset on rahoitettava muulla tavalla.
Järjestö rahoittaa toimintansa valtiolta ja EU:lta saatavilla avustuksilla, lahjoitusvaroilla, Kontti second hand -myymälöiden ja omien tuotteidensa (kuten turvatuotteet) myyntituloilla sekä oman omaisuutensa tuotoilla. Tässä artikkelissa kerromme Punaisen Ristin omasta omaisuudesta.
Mitä Suomen Punaisen Ristin omaisuus on ja mihin sitä käytetään?
Suomen Punaisen Ristin rooli ja tehtävät on määritelty laissa Suomen Punaisesta Rististä (238/2000) sekä tasavallan presidentin asetuksessa (989/2023). Asetuksen mukaan järjestön on käytettävä omaisuuttaan avustustyöhön sekä työn jatkuvuuden turvaamiseen.
Järjestön omaa omaisuutta ovat
- sijoitusomaisuus
- rahastot
- kiinteistöt ja alueet, kuten järjestön toimi- ja koulutustilat
- käyttöomaisuus, kuten koneet, laitteet ja tarvikkeet
- käyttövarat
- vaihto-omaisuus, kuten myytävät tuotteet.
Järjestön omaisuutta käytetään
- avustustyöhön
- valmiuteen ja varautumiseen kriisien ja katastrofien varalle
- järjestön perusrakenteen kulujen kattamiseen.
Varallisuuden tuotoilla – kuten vuokratuotoilla, myyntituotoilla ja sijoitustoiminnalla – Punainen Risti kattaa järjestön perusrakenteen kuluja, esimerkiksi toimitiloja, tietojärjestelmiä ja pysyvän henkilökunnan palkkoja. Omaisuuden tuotoilla siis osaltaan mahdollistetaan järjestön toiminta.
Merkittävä osa Suomen Punaisen Ristin omasta omaisuudesta on syntynyt toisen maailmansodan jälkeen lakkautetun Suojeluskuntajärjestön siirrettyä omaisuuttaan Punaiselle Ristille. Suojeluskunta halusi lahjoituksella varmistaa, että sen omaisuus käytettäisiin suomalaisten terveydenhoidon ja hyvinvoinnin edistämiseen. Punaisen Ristin varallisuus on kasvanut myös kiinteistöjen arvon noustessa.
Järjestön oma omaisuus tehostaa lahjoitusvarojen käyttöä
Suomen Punainen Risti käyttää mahdollisimman suuren osan lahjoittajien varoista suoraan avustuskohteisiin. Tämä on mahdollista siksi, että järjestö käyttää julkisten avustusten lisäksi omaa omaisuuttaan kattamaan perusrakenteensa kuluja.
Esimerkkinä: Punainen Risti saattaa lähettää kriisialueelle kenttäsairaalan, jolloin lahjoitusvaroilla ja julkisilla avustuksilla pystytään maksamaan mm.
- avustustyöntekijöiden, kuten lääkäreiden ja logistikkojen palkat
- sairaalaan tarvittava varustus
- lääkkeet
- kuljetuskustannukset.
Omalla omaisuudella osin rahoitettu järjestön perusrakenne tukee sairaalan lähettämistä ja avustusoperaatiota muun muassa näillä tavoin:
- Taloushallinnon työntekijät ja järjestelmät auttavat avustusoperaation kirjanpidossa, seurannassa ja raportoinnissa sen varmistamiseksi, että lahjoitusvaroja käytetään oikein.
- Tietohallinto vastaa tietoturvasta ja toimivista työvälineistä.
- Henkilöstöhallinto huolehtii avustustyöntekijöiden palkanmaksusta.
- Viestinnän ammattilaiset kertovat sairaalassa annetusta avusta lahjoittajille ja suurelle yleisölle.
Suomen Punaisen Ristin oma varallisuus on tärkeä siksi, että ilman järjestön perusrakennetta tehokasta ja laajaa avustustoimintaa olisi mahdotonta järjestää. Punaisen Ristin perusrakenne takaa jatkuvan valmiuden käynnistää avustustoiminta.
Pitkäjänteisellä sijoitustoiminnalla varmistetaan valmius auttaa kaikissa oloissa
Verrattuna moniin muihin suomalaisiin järjestöihin Suomen Punaisella Ristillä on merkittävä sijoitusomaisuus. Järjestön sijoitusten ja omaisuuden koko johtuvat siitä, että Punaisen Ristin vastuut ja tehtävät ovat erilaisia kuin muilla kotimaisilla järjestöillä.
Tasavallan presidentin asetuksen mukaan Punaisen Ristin tehtävänä on varautua auttamaan viranomaisten tukena kaikissa oloissa, ääritapauksessa jopa sotatilanteessa. Suomen Punaisen Ristin on kyettävä käynnistämään laajamittainen avustustoiminta viiveettä myös tilanteissa, joissa muuta rahoitusta ei hetkellisesti ole saatavilla, mutta humanitaarisen avun tarve on suuri.
Turvatakseen työn jatkuvuuden ja taloutensa tasapainon järjestö hankkii tuloja useilla eri tavoilla. Yksi näistä tavoista on pitkäjänteinen ja vastuullinen sijoitustoiminta. Vakaa talous mahdollistaa sen, että lahjoituksia ja julkisia avustuksia voidaan käyttää tehokkaasti.
Järjestön kokonaisomaisuutta […] on hoidettava huolellisesti ja suunnitelmallisesti siten, että se turvaa järjestön toimintaedellytykset järjestön tarkoituksen toteuttamiseksi […]
Järjestön sijoitustoiminta on luonteeltaan pitkäjänteistä ja vastuullista. Sijoitustoiminta keskittyy rahastoihin, joiden tuotto on tasaista ja odotettavissa olevat muutokset pieniä. Sijoitustoiminnalla ei haeta suuria voittoja, vaan turvataan auttamistoiminnan edellytykset myös tulevaisuudessa.
Avustustyöhön annetut kertalahjoitukset, kuten yksityishenkilöiden lahjoitukset katastrofirahastoon, käytetään avustustyöhön yleensä saman vuoden aikana. Tämän vuoksi ne eivät jää Suomen Punaisen Ristin pitkäaikaiseksi sijoitusomaisuudeksi. Tästä poikkeuksena ovat erityisen suuret lahjoitusmäärät, jotka käytetään usean vuoden aikana. Näin on esimerkiksi silloin, kun suurissa kriiseissä avun tarve jatkuu pitkään.
Vakaa talous mahdollistaa avustustyön riippumattomuuden
Punaisen Ristin tärkein tehtävä on varautua kriiseihin ja katastrofeihin ja auttaa niiden tapahtuessa.
Suomen Punaisen Ristin jatkuva valmius avustustoiminnan aloittamiseen on osa suomalaisen yhteiskunnan huoltovarmuutta ja kokonaisturvallisuutta. Huoltovarmuuden kannalta on tärkeää myös, että Suomen Punainen Risti pystyy tarvittaessa vastaanottamaan ja kanavoimaan ulkomailta tulevaa humanitaarista apua ja ohjaamaan sen edelleen avuntarvitsijoille.
Järjestö hallinnoi varallisuuttaan pitkäjänteisesti, jotta se pystyy jatkamaan ja kasvattamaan avustustoimintaansa myös poikkeusoloissa. Vakaan taloudenpidon ja oman varallisuuden turvin Punainen Risti pystyy kriisitilanteessa jatkamaan avustustoimintaa, kunnes tukea saadaan.
Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi sota tai muu vakava ennakoimaton tilanne, jossa ihmisten perustarpeisiin vastaamisen, kuten esimerkiksi ensiavun, hätämajoitustoiminnan ja verihuollon on jatkuttava katkeamattomana. Veripalvelu on toiminnallisesti ja taloudellisesti Punaisesta Rististä erillinen laitos, ja sen omaisuutta käytetään vain veripalvelutoimintaan. Voit lukea lisää aiheesta Veripalvelun sivuilta.
Järjestö tarvitsee omaa omaisuutta myös riittävän taloudellisen itsenäisyyden ja toimintavapauden turvaamiseksi. Punaisen Ristin täytyy säilyttää kykynsä auttaa hädänalaisia ihmisiä muuttuvissa yhteiskunnallisissa ja poliittisissa ympäristöissä sekä erilaisissa maailmantaloudellisissa tilanteissa – vuosikymmenestä ja vuosisadasta toiseen.