07.05.2024

Vapaaehtoinen Vira Nabilska ohjasi ensimmäisen Turvallinen mieli -hankkeen ukrainankielisen kurssin

Punaisen Ristin vapaaehtoinen ja Punaisen Ristin ukrainankieliselle kurssille osallistuneet hymyilevät yhdessä talvisessa maisemassa.
Kuva: Virpi Lohrum / Suomen Punainen Risti

Suomen Punaisen Ristin Turvallinen mieli -hanke on järjestänyt vapaaehtoisille ja työntekijöille koulutuksia, jotka vahvistavat heidän valmiuksiaan kohdata konfliktia paenneita. Helmikuussa 2024 järjestettiin ensimmäinen ukrainankielinen henkisen tuen peruskurssi Suomessa.

Ensimmäisen ukrainankielisen henkisen tuen kurssin kouluttajana toimi ukrainalainen Vira Nabilska. Vira tuli Suomeen psykologian töiden perässä viisi vuotta sitten. Kun Ukrainan konflikti eskaloitui, heräsi hänessä suuri auttamisenhalu. Alkuun hän auttoi ukrainalaisia itsenäisesti. Hän auttoi heitä sopeutumaan Suomeen ja tarjosi heille erilaista käytännön apua.

Punaisen Ristin vapaaehtoinen istuu pöydän ääressä ja kirjoittaa.
”Heikoimmassa asemassa olevien auttaminen tekee meistä ihmisiä”, sanoo Vira. Kuva: Virpi Lohrum / Suomen Punainen Risti

– Autoin tänne Kaskisiin tulleita ukrainalaisia monissa käytännön asioissa, kuten esimerkiksi että miten voi hakea tilapäistä suojelua. Lisäksi lähetettiin ystävieni kanssa materiaaliapua Ukrainaan, Vira kertoo.

Myöhemmin, saatuaan tietää Punaisen Ristin Turvallinen mieli -hankkeesta, hän halusi tulla mukaan toimintaan.

– Ajattelen, että minulla on henkinen tarve tehdä vapaaehtoistyötä ja se on eräänlaista tervettä itsekkyyttä. Heikommassa asemassa olevien auttaminen tekee meistä ihmisiä, Vira kuvailee motivaatiotaan auttamistyöhön.

On todella tärkeää, että ihmistä autetaan psykologisesti. Henkinen hyvinvointi on kaiken perusta.
Vira Nabilska

Psykologista ensiapua ukrainaksi

Viran vetämällä henkisen tuen peruskurssilla oli seitsemän osallistujaa. Kun koulutus alkoi, oli ilmapiiri Viran mukaan toiveikas ja utelias. Vaikka koulutuksen aiheet ovat vakavia littyen kriisissä olevan ihmisen kohtaamiseen, oli koulutuksessa aistittavissa rauhallinen ja lämmin tunnelma. Käytännössä koulutuksissa opetetaan psykologisen ensiavun taitoja.

– Tunnelma oli ihan käsinkosketeltava! Eräs osallistuja kertoi, miten tämä on kuin saisi hengittää pitkästä aikaa raitista ilmaa. Vielä lopuksi otettiin koko porukan kanssa yhteiskuvia ja halattiin toisiamme, Vira sanoo.

Punaisen Ristin vapaaehtoinen  opettaa ukrainankielistä kurssia ryhmälle.
Kuva: Virpi Lohrum / Suomen Punainen Risti

Vira haluaa, että koulutuksia Ukrainasta paenneille järjestetään jatkossakin ja hän haluaa olla järjestämässä niitä itsekin lisää. Myöhemmin tulevaisuudessa Vira ajattelee, että haluaisi tehdä psykologin työtään lähempänä konflikteja ja auttaa erityisesti ukrainalaisia naisia.

– On todella tärkeää, että ihmistä autetaan psykologisesti. Henkinen hyvinvointi on kaiken perusta, Vira tiivistää.

Turvallinen mieli -hankkeen (2023-2025) tavoitteena on vahvistaa konfliktia Suomen paenneiden mielenterveyttä ja heitä auttavien vapaaehtoisten hyvinvointia. Hankkeen koulutustoiminnalla vahvistetaan vapaaehtoisten ja työntekijöiden monikulttuurista ja psykososiaalista osaamista.

Hankkeessa kehitettyjä psykososiaalisen tuen aktiviteetteja ohjaavat Suomen Punaisen Ristin koulutetut vapaaehtoiset. Aktiviteettien avulla vahvistetaan muun muassa osallistujien tunnetaitoja ja stressinhallintaa.

 

Seuraa työtämme Ukrainan kriisistä kärsivien auttamiseksi
Seuraa työtämme Ukrainan kriisistä kärsivien auttamiseksi
Turvallinen mieli
Turvallinen mieli