Nenäpäivä-varoilla parannetaan sanitaatiota ja tyttöjen kuukautishygieniaa Tadzikistanissa ja Burundissa
Parempi hygienia ehkäisee tautien leviämistä. Kun tytöille rakennetaan omat hygieniatilat, heidän ei enää tarvitse jäädä pois koulusta kuukautisten takia.
– Kiitän Punaista Ristiä, joka rakensi meille tämän talon. Aiemmin nukuin talossa, jonne vesi pääsi sisään. Haluaisin, että rakentaisimme muillekin lapsille tällaisen talon, sanoo 14-vuotias Claude Niganza.
Claude on yksi niistä lapsista, joiden perhe on saanut uuden kodin Nenäpäivä-varojen avulla. Hän elää Burundissa, jossa Punainen Risti on vuodesta 2014 alkaen parantanut maaseudulla asuvien ravitsemusta, terveyttä ja koulutusta.
Clauden perheen kaltaisille, kaikkein köyhimmille perheille rakennetaan uusia, turvallisempia ja hygieenisempiä koteja, mutta työhön kuuluu myös paljon muuta.
Burundin Punainen Risti rakentaa kouluihin kuivakäymälöitä, sadeveden keruujärjestelmän ja käsienpesupisteitä. Työ on tärkeää, sillä noin puolella burundilaisista ei ole kunnollista vessaa eikä viemäröintiä.
Tytöille rakennetaan vessojen yhteyteen omat tilat. Näin heidän ei enää tarvitse jäädä pois koulusta kuukautisten takia. Tytöille jaetaan myös kestositeitä.
Yhteisöissä järjestetään myös terveys- ja hygieniakoulutuksia, joissa kerrotaan esimerkiksi käsienpesun ja tärkeydestä, kannustetaan ihmisiä nukkumaan hyttysverkon alla malarian ehkäisemiseksi sekä kerrotaan rokotuksista.
Nenäpäivä-varoilla järjestetään myös ravitsemuskoulutuksia, ruuanvalmistuskursseja sekä puutarhaviljelynkoulutusta. Perheille on jaettu myös kalori- ja proteiinipitoisia siemeniä.
Tarttuvien tautien kimppuun Tadzikistanissa
Nenäpäivä-varoilla parannetaan hygieniaa ja terveyttä myös Tadzikistanissa, jossa tartuntataudit ovat likaisen veden ja huonon sanitaation takia yleisiä.
Koulutamme vapaaehtoisia ja opettajia jakamaan vuoristoyhteisöissä terveys- ja hygieniatietoa yleisimpien tautien ehkäisemiseksi. Opettajat jakavat tietoa kouluissa oppilailleen, jotka levittävät sitä edelleen nuoremmille oppilaille ja kotona perheenjäsenilleen.
Koulutetut vapaaehtoiset puolestaan jakavat tietoa naisten ja miesten ryhmille sekä kotitalouksille ja edistävät parempien terveyskäytäntöjen leviämistä yhteisöissä omalla esimerkillään.
– Vapaaehtoisten työ koronaviruksen leviämisen ehkäisyssä on elintärkeää. Projektin vapaaehtoisista on tullut terveysagentteja, jotka toimivat siltana yhteisöjen ja terveysjärjestelmän välillä, kertoo Dilorom Mirova Tadzikistanin Punaisen Puolikuun yhdistyksestä.
Koronavirus on hidastanut hankkeen etenemistä, mutta nyt se on saatu vauhtiin. Ohjelmassa rakennetaan myös vesijärjestelmiä sekä vessoja. Koulujen kunnolliset wc-tilat ja käsienpesumahdollisuudet ehkäisevät tautien leviämistä ja helpottavat etenkin tyttöjen koulunkäyntiä.
Tyttöjen koulunkäyntiä edesautetaan myös levittämällä tietoa kuukautishygieniasta.