Suomen Punaisen Ristin lahjoitusvarojen käyttö Ukrainan kriisissä
Punainen Risti auttaa Ukrainan kriisistä kärsiviä ihmisiä Ukrainassa, sen naapurimaissa ja Suomessa.
Apumme tärkein tavoite on vastata ihmisten perustarpeisiin: saada konfliktista kärsiville ihmisille ruokaa, vettä, terveydenhuoltoa ja kodeistaan paenneille katto pään päälle.
Ukrainasta on paennut miljoonia ihmisiä, ja apua tarvitaan sekä Ukrainassa että niissä maissa, joihin ihmiset pakenevat.
Suomen Punaiselle Ristille lahjoitettuja varoja käytetään avustustyöhön
Suomen Punaisen Ristin apu on osa kansainvälisen Punaisen Ristin työtä, jolla tuetaan Ukrainan ja lähialueiden Punaisten Ristien avustustyötä. Lisäksi katastrofirahastoon tehtyjä lahjoituksia käytetään Ukrainasta paenneiden auttamiseen Suomessa.
Lahjoitusvaroilla:
- tuetaan Punaisen Ristin kansainvälistä avustusoperaatiota rahallisesti
- lähetetään Ukrainaan ja sen lähialueille avustustyöntekijöitä
- lähetetään Ukrainaan ja sen lähialueille materiaaliapua
- autetaan Suomeen saapuvia pakolaisia
Suomen Punainen Risti on lähettänyt Ukrainaan raha-avun lisäksi majoitus- ja lääkintätarvikkeita sekä kokonaisen terveysklinikan.
Keräysvaroilla olemme lähettäneet paikan päälle myös avustustyöntekijöitä. He ovat muun muassa logistiikan, terveydenhuollon, psykososiaalisen tuen, viestinnän ja järjestökehityksen ammattilaisia sekä asiantuntijoita, jotka arvioivat muuttuvaa humanitaarista tilannetta ja avun tarvetta.
Logistiikkaan keskittynyt katastrofivalmiusyksikkömme organisoi kansainvälisen Punaisen Ristin materiaaliavun kuljettamista, varastointia ja jakelua Ukrainaan.
Lakisääteisen vastaanottotoiminnan rahoituksesta vastaa aina Maahanmuuttovirasto, mutta myös katastrofirahastoon lahjoitetuilla varoilla tuetaan Suomeen saapuvia ihmisiä.
Tarjoamme heille tarpeen mukaan esimerkiksi vaatteita, hygieniatarvikkeita, juotavaa, ruokaa ja muita perustarpeita. Lisäksi lahjoituksia on käytetty henkisen tuen järjestämiseen.
Kuinka apua saadaan perille Ukrainaan ja sen lähialueille?
Suomen Punainen Risti kanavoi Ukraina-keräyksen varat kansainvälisen Punaisen Ristin kautta.
Sekä Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) että Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto (IFRC) ovat kumpikin julkaisseet hätäapuvetoomukset, joita eri maiden Punaiset Ristit – kuten Suomen Punainen Risti – rahoittavat yhdessä.
On luotava järjestelmä, jossa ihmiset saavat tukea pidemmäksi ajaksi.
Kansainvälinen Punainen Risti ohjaa saamansa varat avustustyöhön Ukrainassa ja sen naapurimaissa. Varoilla hankitaan muun muassa ruokaa, vettä, hygienia- ja majoitustarvikkeita, vaatteita, lääkintätarvikkeita ja jaetaan perheille käteisavustuksia esimerkiksi ruokaostoksiin.
Ihmisille tarjotaan myös ensiapua ja psykososiaalista tukea. Punainen Risti auttaa myös evakuoinneissa.
Avun toimittaa perille yhteistyössä koko Punaisen Ristin liike: kymmenet tuhannet vapaaehtoiset, Ukrainan ja sen naapurimaiden Punaisten Ristien työntekijät sekä kansainvälisen Punaisen Ristin ja muiden maiden Punaisten Ristien avustustyöntekijät.
Myös Suomen Punaisen Ristin logistikot ovat tärkeässä roolissa avun perille saamiseksi.
Ukrainan avustusoperaatio on poikkeuksellisen haastava, sillä kodeistaan paenneiden ihmisten määrä on valtava, ja operaatiota toteutetaan Ukrainan lisäksi myös monissa naapurimaissa.
Kaikki hätäapukeräyksessämme kerätyt varat tullaan kuitenkin käyttämään konfliktista kärsivien auttamiseksi. Suomen Punaisen Ristin painopisteenä on etenkin terveystyö.
Meneekö koko keräyksen tuotto kokonaisuudessaan pelkästään Ukrainan
auttamiseen?
Katastrofirahaston varoja ei ole sidottu ennalta mihinkään tiettyyn kohteeseen, jotta niiden turvin voidaan auttaa onnettomuuden tai kriisin sattuessa lyhyelläkin varoitusajalla. Katastrofirahaston avulla autamme hädän hetkelle joutuneita niin ulkomailla kuin kotimaassakin.
Ukrainan konflikti kuitenkin aiheutti hyvin nopeasti valtavan avun tarpeen niin Ukrainassa kuin sen naapurimaissakin. Sen vuoksi kaikki katastrofirahastoon 24.2.–16.5. välisenä aikana tehdyt kertalahjoitukset ohjataan Ukrainan kriisistä kärsivien auttamiseen.
17.5. jälkeen katastrofirahastoon tehdyt kohdentamattomat lahjoitukset ohjataan normaaliin tapaan sotien ja luonnonmullistusten keskelle joutuneiden auttamiseen eri puolilla maailmaa.
Edelleen on mahdollista lahjoittaa kohdennetusti Ukrainan kriisistä kärsivien auttamiseen:
- Lahjoita verkkosivujemme kautta
- Lähetä tekstiviesti SPR15 numeroon 16499 (15 €)
- MobilePaylla numeroon 11646
- Lahjoita suoraan tilille OP FI52 5000 0120 4156 73. Saaja: Punainen Risti.Viite: 6020.
Kuinka suuri osa lahjoituksista käytetään avustustyöhön?
Lahjoitusvarat käytetään tehokkaasti auttamistoimintaan. Keräyskuluiksi lasketaan keräystapojen kulut, palveluntarjoajien kulut, markkinointi sekä varainhankintahenkilöstön palkkakulut.
Keräyskulut vaihtelevat vuosittain ja keräyksittäin. Ukraina-keräyksessä olemme kuitenkin säästäneet keräyskuluissa poikkeuksellisen paljon, sillä esimerkiksi erilaiset mediat ovat osallistuneet talkoisiin tarjoamalla keräykselle ilmaista näkyvyyttä ja monet pankit eivät ole perineet palvelumaksuja.
Tarkemmin tiedämme keräyksen kuluprosentin vasta keräyksen päätyttyä, mutta tähän asti keräyskulut ovat olleet hyvin pienet: vuoden 2022 osalta henkilöstökuluineen 3,4 prosenttia ja vuoden 2023 osalta 4,1 prosenttia.
Keräämme Ukraina-keräyksessä lahjoituksia katastrofirahastoomme, jonka keräyskulut saavat rahaston sääntöjen mukaan olla enintään 20 prosenttia.
Miksi kaikkia lahjoitusvaroja ei käytetä heti?
Koska avun tarve tulee kestämään vielä vuosia, myös avustustyön on oltava pitkäjänteistä.
Konflikti on aiheuttanut suurta humanitaarista hätää ja avun tarve kasvaa päivä päivältä. Se tarkoittaa, että apua tullaan tarvitsemaan hyvin pitkään vielä senkin jälkeen, kun taistelut jonain päivänä päättyvät.
Kaikkia Ukraina-keräykseen lahjoitettuja varoja ei voida käyttää heti. Ensin on varmistettava, missä ja millaista apua tarvitaan eniten sekä miten jakelu voidaan järjestää mahdollisimman tehokkaasti ja turvallisesti.
– Kun ihminen on menettänyt elinkeinonsa ja kotinsa, ei riitä, että operaation alussa saa kerta-avustuspaketin. Pitää pystyä luomaan järjestelmä, jossa ihmiset saavat tukea pidemmäksi ajaksi, sanoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen.
Voit seurata Suomen Punaisen Ristin työtä Ukrainan kriisistä kärsivien ihmisten auttamiseksi täällä