04.08.2023

Aineellisen avun -ohjelma helpottamaan kasvavaa ruoka-avun tarvetta Suomessa

Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Suomen Punainen Risti on mukana Aineellisen avun (ESR+) -ohjelmassa, joka osaltaan helpottaa haastavaa nykytilannetta, jossa ruoka-avun tarve Suomessa on kasvanut, mutta jaettavan hävikkiruoan määrä on samaan aikaan vähentynyt​. 

Avuntarve ruoka-apukentällä on kasvanut huomattavasti koronapandemian, Ukrainan kriisin ja nousevien elinkustannusten seurauksena. Samaan aikaan jaettavan hävikki- ja ylijäämäruoan määrä on vähentynyt.

Punaisen Ristin perustehtävä on auttaa heikoimmassa ja haavoittuvimmassa tilanteessa olevia ihmisiä. Suomen Punainen Risti tarjoaa ruoka-aputoimintaa tukeakseen vähävaraisten ihmisten osallisuutta ja selviytymistä.

Aineellisen avun (ESR+) -ohjelman jaettavat maksukortit ovat yksi uusi tuen muoto muun annettavan ruoka-avun ja tuen ohella. ESR+ on lyhenne sanoista Euroopan sosiaalirahasto plus. Maksukortit rahoitetaan Euroopan sosiaalirahasto plussasta.

– Ruoka-apuun turvaudutaan yhä useammin Suomessa nousevien elinkustannusten myötä. Aineellisen avun ESR+ -ohjelma mahdollistaa kokonaisvaltaisemman tuen ruoka-apuun turvautuville ihmisille, sillä ohjelma painottaa osallisuutta sekä yhteistyötä järjestöjen ja julkisen sektorin välillä, sanoo Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula

EU-ruoka-avun päättyminen vuonna 2021 on lisännyt Suomessa ruoka-avun tarvetta entisestään. Aineellisen avun (ESR+) -ohjelman maksukortit korvaavat aikaisemmat EU-ruokakassit. Apu toteutetaan hankkeina ja Suomessa aineellista apua jaetaan maksukorttien muodossa. Uudet maksukortit helpottavat osaltaan kasvanutta avun tarvetta Suomessa ja ovat yksi uusi tuen muoto muun annettavan tuen ja avun rinnalla.

Suomen Punaisen Ristin vetämässä Aineellista apua ja osallisuutta -hankkeessa tärkeässä roolissa on kokonaisvaltainen tuki ruoka-avun hakijoille. Hankkeen avulla järjestetään enemmän yhteisöllisiä ruokailuja sekä tiivistetään entisestään yhteistyötä julkisen sektorin toimijoiden kanssa. Ruoka-avun yhteydessä annetulla tuella voidaan esimerkiksi ohjata ihmisiä erilaisiin palveluihin ja auttaa heitä löytämään heille kuuluvat sosiaaliturvaetuudet ja esimerkiksi työllisyyspalvelut.

Suomen Punaisella Ristillä on hankkeessa erittäin vahvoja kumppanuuksia sekä kokemusta, jotka tukevat ohjelman toteuttamista. Hanke suunnitellaan siten, että kokonaisvaltainen tuki ja annettava apu saavuttaa mahdollisimman monen apua tarvitsevan.

Aineellisen avun (ESR+) -ohjelman maksukortit ovat uudenlainen avunmuoto Suomessa, eikä siihen sen vuoksi ole olemassa valmiita käytäntöjä. Uuteen tukimuotoon liittyy aina myös riskejä, esimerkiksi mahdollisista väärinkäytöksistä. Uuden tukimuodon kohdalla haasteita voi myös syntyä suuresta kysynnästä suhteessa rajalliseen jaettavaan apuun tai siitä, ettei tuki tavoita tarpeeksi hyvin kaikista eniten avun tarpeessa olevia.

Hanketoteuttajana Suomen Punainen Risti minimoi omalla toiminnallaan riskejä ja ennakoi havaitsemiaan riskejä. Hanketoteuttajana ohjeistamme esimerkiksi avunsaajille, että kyseessä on henkilökohtainen maksukortti ja sen luovuttaminen eteenpäin on kielletty.


Toimijuuden ja osallisuuden vahvistamista 

Aineellisen avun (ESR+) -ohjelman maksukortit mahdollistavat avunsaajan omat valinnat ruoan suhteen. Valinnanvapaus tukee paremmin omaa toimijuutta ja osallisuutta yhteiskunnassa.

Maksukorttien myötä avunsaajan yksilölliset tarpeet tulevat paremmin huomioiduksi. Maksukortti onkin ollut monen avunsaajan oma toive. 
Aineellisen avun (ESR+) -ohjelman hallintoviranomaisena toimii työ- ja elinkeinoministeriö. Ruokavirasto toimii puolestaan välittävänä toimielimenä aineellisen avun hankkeissa.

Hankepäätöksiä tehdessään Ruokavirasto on pyrkinyt huomioimaan hankkeiden maantieteellisen kattavuuden.

Aineellisen avun maksukorttien jakelu käynnistyy Suomen Punaisen Ristin piireissä viimeistään syksyllä 2023. Tiedotamme asiasta tarkemmin alkusyksystä.