Rasisminvastainen viikko kannustaa puuttumaan työelämän syrjintään
20.3. starttaava Rasisminvastainen viikko keskittyy tänä vuonna työelämässä koettuun syrjintään. Viikolla palkitaan myös Ennakkoluulottomia edelläkävijöitä, jotka ovat toiminnallaan edistäneet yhdenvertaisuutta.
Tutkimusten mukaan ulkomaalaistaustaiset henkilöt kohtaavat työuralla etenemiseen liittyvää syrjintää lähes kaksi kertaa useammin kuin muu väestö.
Nimellä on vaikutusta siihen, kenet kutsutaan työhaastatteluun. Jos työnhakijan nimi kuulostaa ulkomaalaiselta, mahdollisuus päästä työhaastatteluun on heikompi kuin suomalaisen nimen omaavalla.
20.–26.3. vietettävä Rasisminvastainen viikko tuo tänä vuonna esiin etenkin työelämässä tapahtuvaa syrjintää. Viikko kannustaa jokaista tunnistamaan rasismin sekä vastustamaan syrjintää.
Ulkomaalaistaustaiset ihmiset kohtaavat syrjintää etenkin työtovereiden ja esihenkilöiden asenteissa, työuralla etenemisessä sekä palkkauksessa. Silti vain 7 % työssä tai työnhaussa syrjintää kokeneista on ilmoittanut asiasta eteenpäin.
– Rasismi voi olla tietoista toimintaa tai huutelua, mutta myös tahattomia kommentteja tai näennäisen neutraaleja käytäntöjä, jotka kuitenkin sulkevat osan ihmisistä ulkopuolelle. Onkin tärkeää tunnistaa rasismi arjessa ja rakenteissa, tiedostaa omat ennakkoluulot sekä toimia aktiivisesti syrjivien rakenteiden purkamiseksi, kannustaa Punaisen Ristin kotoutumisen tuen suunnittelija Sanna Saarto.
Rasismin kitkemisessä tärkeää on sekä tunnistaa omat asenteensa että puuttua rohkeasti syrjintään. Ohjeita rasismin torjumiseen löytyy täältä.
Rasisminvastainen viikko näkyy sosiaalisessa mediassa sekä erilaisissa tapahtumissa ympäri Suomen. Somessa viikkoa voi seurata tunnisteella #RasisminvastainenViikko.
Työ- ja elinkeinoministeriö, oikeusministeriö ja Suomen Punainen Risti järjestävät myös seminaarin aiheesta Yhdenvertainen työelämä – miten sitä rakennetaan? Seminaaria voi seurata etäyhteyden kautta, ilmoittautuminen löytyy täältä.
Ennakkoluulottomat edelläkävijät esiin
Rasismin vastaisen viikon kunniaksi Punainen Risti myöntää Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksia henkilöille, ryhmille tai yhteisöille, jotka edistävät toiminnallaan inhimillisyyttä ja yhdenvertaisuutta. Tunnustuksia jakavat paikalliset Punaisen Ristin piirit eri puolilla Suomea.
Helsingin ja Uudenmaan piiri palkitsee paperittomien klinikan
Global Clinicit ovat vapaaehtoisvoimin toimivia paperittomien klinikoita. Klinikat tarjoavat apua ilmaiseksi, anonyymisti ja luottamuksellisesti. Global Clinicit ovat jo vuosia tarjonneet terveyden- ja sairaanhoitoa niille, joilla on ollut esteitä hoitoon pääsyssä.
– Hoidon ja neuvonnan lisäksi Global Clinic on alusta alkaen tehnyt vaikuttamistyötä sen eteen, että jokaiselle taattaisiin taustaan katsomatta oikeus terveyteen ja myös paperittomat saisivat kiireetöntä hoitoa julkisessa terveydenhuollossa. Klinikka on toiminnallaan aktiivisesti pyrkinyt muuttamaan syrjiviä käytänteitä ja mahdollistamaan paperittomien pääsyn terveyspalvelujen piiriin, piiri perustelee valintaa.
Tasavertaisia koulutusmahdollisuuksia Lapissa sekä tukea kodin ja koulun yhteistyöhön Varsinais-Suomessa
Suomen Punaisen Ristin Lapin piiri luovuttaa vuoden 2023 Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksen Carita Seikkulalle. Carita toimii lähihoitajien maahanmuuttajaryhmän opettajana koulutuskeskus REDUlla Rovaniemellä.
Vuosina -21 ja -22 hän lähti ennakkoluulottomasti ja vetämään lähihoitajakoulutusta maahanmuuttajille. Koulutusryhmistä työllistyy nyt uusia motivoituneita ammattitaitoisia hoitajia ja yhteiskuntamme tasa-arvoisia jäseniä.
Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri luovutti palkinnon Monikulttuurinen varhaiskasvatus, koulu ja koti ry:lle. Yhdistyksen tavoitteena on vahvistaa kodin ja koulun välistä yhteistyötä ja toimia opettajien tukena.
– Yhdistys tekee tärkeää työtä sosiaalisen osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja saavutettavuuden puolesta sekä kaikin tavoin edistää monikielisten lasten-, nuorten-, ja heidän perheidensä sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan, piiristä kerrotaan.
Kiitosta kotoutumistyölle Oulussa, sotaa paenneiden auttamiselle Länsi-Suomessa sekä kirkkoherralle Hämeessä
Punaisen Ristin Oulun piiri myöntää Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksen Kuusamon kaupungin maahanmuuttokoordinaattori Raisa Kuusistolle.
– Kuusisto on edistänyt asiakkaiden kotoutumista sekä tiivistänyt Punaisen Ristin Kuusamon osaston ja viranomaisten yhteistä toimintaa ja yhteistyötä. Hänen työotteessaan ovat aina näkyneet antirasismi ja vapaaehtoistyön arvostus, Oulun piiri toteaa.
Länsi-Suomen piiri on valinnut Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksen saajaksi Uuraisten kunnan. Uuraisten kunta on toiminut esimerkillisesti ottaessaan vastaan sotaa pakenevia perheitä yhteistyössä vastaanottokeskuksen kanssa.
Kunta on koordinoinut järjestöjen, yhdistysten, seurojen ja seurakuntien yhteistyötä sekä luonut omalta osaltaan kuntaan ilmapiiriä, joka on ollut vastaanottava ja avoin uudelle tilanteelle.
Hämeen Ennakkoluuloton edelläkävijä on Vesilahden seurakunnan kirkkoherra Harri Henttinen, joka on haastanut yhteiskuntaa pohtimaan sukupuolen moninaisuutta. Henttinen sai kiitosta siitä, että hän on pystynyt luomaan siltoja erilaisista taustoista tulevien ihmisten kohtaamisille.
Kaakkois-Suomen piiri palkitsi kiusaamisen vastustajan sekä erityistarpeet huomioivan koulutusyhteisön
Kaakkois-Suomen piiri palkitsee tänä Ennakkoluuloton edelläkävijä -palkinnolla sekä koulukiusaamista vastustaneen taikuri Janne Mustosen että Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Ekamin.
– Janne Mustonen on toiminnallaan edistänyt ihmisten yhdenvertaisuutta ja moninaisempaa yhteiskuntaa. Olemme samaa mieltä siitä, että koulukiusaamisen on loputtava, piiri perustelee valintaa.
Koulutuskuntayhtymä Ekamin palkitsemista perusteltiin sillä, yhtymän tarjoamassa ammatillisessa koulutuksessa huomioidaan hyvin maahan tulleiden ja erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden moninaiset erityistarpeet.
Yleisurheilua Pohjanmaalla, retkiä maahanmuuttajille Turunmaalla sekä kiitosta kotoutumistyölle Joensuussa
Punaisen Ristin Pohjanmaan ruotsinkielinen piiri (Österbotten) palkitsi Ennakkoluulottomana edelläkävijänä opettaja Cecilia Österlundin, joka on kannustanut paikallisia maahanmuuttajanuoria yleisurheilun pariin. Österlund valmentaa kymmentä nuorta poikaa, jotka ovat pärjänneet hyvin yleisurheilukilpailuissa.
Ennakkoluuloton edelläkävijä palkinnon Turunmaalla (Åboland) sai Saaristo ilman rajoja -kannatusyhdistys työstään maahanmuuttajien parissa. Yhdistys on tarjonnut maahanmuuttajille monipuolisesti erilaisia toimintamahdollisuuksia, kuten retkiä sekä järjestänyt monikulttuurisia juhlia.
Ahvenanmaalla Ennakkoluuloton edelläkävijä -palkinto luovutettiin Helena Flöjt-Josefssonille, joka toimii Ahvenanmaan vastaanottokeskuksen apulaisjohtajana.
Savo-Karjalan piiri palkitsi Joensuun seudun monikulttuurisuusyhdistys ry Jomonin, joka on jo useiden vuosien ajan edistänyt pitkäjänteisesti maahan tulleiden ihmisten kotoutumista ja sosiaalista osallisuutta. Jomoni tarjoaa harrastustoimintaa, tukee kielen oppimista sekä työllistymistä ja tekee vahvaa asennevaikutustyötä