06.11.2023

”Tavoitteenamme on, että ihminen kokee tulevansa arvostetuksi ja voivansa vaikuttaa yhteisössään”

Kuva: Suvi Elo / Suomen Punainen Risti

9.11.2023 järjestettävässä Köyhyys ja ruoka-apu -webinaarissa tarkastellaan köyhyyttä Suomessa kolmesta eri näkökulmasta.

Suomen Punaisen Ristin johtama ruoka-avun järjestökoordinaation kehittämishanke järjestää 9.11.2023 klo 9–12 webinaarin, jossa pysähdytään tarkastelemaan köyhyyttä kolmesta eri suunnasta.

Tilaisuudessa annetaan ääni lapsiperheiden, työttömien, opiskelijoiden ja ikääntyneiden edustajille ja kuullaan, mitä köyhyys ja ruoka-avun tarve tarkoittaa eri elämäntilanteessa oleville tänä päivänä.

Ääneen pääsevät myös kuntien, hyvinvointialueiden ja valtion edustajat ja he avaavat sitä, millaisia ratkaisuja julkinen sektori tarjoaa köyhyydessä eläville ja ruoka-apua tarvitseville ja millaisia ratkaisuja on kehitteillä.

Kolmanneksi kuullaan vielä, miltä ruoka-apu, oikeus ruokaan ja toimeentuloon näyttäytyvät ihmisoikeusnäkökulmasta.

Tilaisuuden avaa Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Eero Rämö.

– Ruoka-avulla on tärkeä rooli osallisuuden, yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin lisäämisessä. Inhimillisyys on kaiken keskiössä Suomen Punaisen Ristin ruoka-aputoiminnassa. Haluamme kohdata jokaisen apua hakevan kunnioittaen ja tarjota tukea kokonaisvaltaisesti. Tavoitteenamme on, että ihminen kokee tulevansa arvostetuksi ja voivansa vaikuttaa yhteisössään, sanoo Rämö.

Webinaarin tavoitteena on tuoda yhteen eri tahoja keskustelemaan köyhyydestä ja ruoka-avusta ja pohtimaan ratkaisuja vastata haastavaan nykytilanteeseen.

– Yhä useampi ihminen Suomessa turvautuu ruoka-apuun. Nykytilanteessa yhteistyön tiivistäminen ruoka-aputoimijoiden kesken ja julkisen sektorin kanssa on entistä tärkeämpää, jotta ruoka-apua on saatavilla siellä, missä sitä tarvitaan, Rämö painottaa.

Tilaisuuteen on kutsuttu puhujiksi Sonja Kekkonen Pelastakaa Lapset ry:stä, Eliisa Juntunen Sakki ry:stä, Juha Keränen Työttömien keskusjärjestöstä, Mia Niemi Vanhusasiavaltuutetun toimistosta, Anna-Mari Sopenlehto-Jokinen Turun kaupungista, Ritva Liukonen sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä Anna Salmivaara Ihmisoikeusliitosta.

Tilaisuuden päättää Suomen Punaisen Ristin hyvinvointi- ja terveysyksikön päällikkö Susanna Uusi-Pohjola.

Keskustelua johtaa toimittaja ja juontaja Maria Pettersson.

Ilmoittaudu mukaan 7.11.2023 mennessä täällä.

Tilaisuus on suunnattu kuntien ja hyvinvointialueiden ruoka-avusta päättäville, ruoka-avun valtionavustushankkeita koordinoiville virkamiehille, hyvinvointialueiden yhdyspinta-asiantuntijoille, järjestötoimijoille, ruoka-avun parissa toimivalle henkilöstölle ja vapaaehtoisille sekä muille köyhyydestä ja ruoka-avun tarpeesta, sosiaaliturvasta sekä auttamisesta kiinnostuneille. 

Webinaarin järjestää Suomen Punaisen Ristin johtama ruoka-avun järjestökoordinaation kehittämishanke. Hanketta toteutetaan yhteistyössä ruoka-avun kattojärjestöjen ja viranomaistahojen kanssa.