15.10.2024

Piiloasunnottomuus jättää ihmisiä palvelujen ulkopuolelle – Punainen Risti mukana Asunnottomien yön tapahtumissa ympäri maan

Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Asunnottomien yötä vietetään jälleen 17.10. eri puolilla Suomea. Punainen Risti on mukana useissa Asunnottomien yön tapahtumissa. Tarjolla on sekä tukea sitä tarvitseville että keskustelua asunnottomuuden taustalla olevista syistä, kuten köyhyydestä ja syrjäytymisestä.

Suomessa vietetään vuosittain Asunnottomien yötä YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17. lokakuuta.

Tänä vuonna Asunnottomien yössä keskustellaan erityisesti piiloasunnottomuudesta.

Piiloasunnottomuutta kokevat ihmiset eivät yleensä päädy tilastoihin, eivätkä he sen myötä aina saa palveluita, joihin he olisivat oikeutettuja. Piiloasunnottomuus voi heikentää jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevien hyvinvointia ja altistaa monenlaiselle hyväksikäytölle ja väkivallalle.

Suomen Punaisen Ristin koulutetut vapaaehtoiset osallistuvat Asunnottomien yön tapahtumiin eri puolilla Suomea. Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Suomen Punainen Risti ehkäisee syitä asunnottomuuden taustalla ja tarjoaa monenlaista maksutonta tukea

Asunnottomuuden taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt, kuten vähävaraisuus, sairaudet ja syrjäytyminen. Asunnottomuus heikentää ihmisarvoista elämää ja on köyhyyden äärimmäisimpiä muotoja.

Suomen Punainen Risti ehkäisee asunnottomuuden syitä muun muassa päihdetyöllä, vankilavierailuilla, nuorten turvatalotoiminnalla ja tarjoamalla keskusteluapua, terveysneuvontaa sekä ruoka-apua. Nuorta autetaan konkreettisesti esimerkiksi oman asunnon löytämisessä ja sen säilyttämisessä. Ruoka-apu voi puolestaan tuoda helpotusta taloudellisesti haastavassa elämäntilanteessa ja auttaa arjessa selviämistä. Osa ruoka-apua hakevista päätyy itsekin auttamaan ja ruoka-avun vapaaehtoiseksi.

– Tarjoamamme ruoka-apu on paljon muutakin kuin ruokakassin ojentamista. Vapaaehtoisemme kohtaavat jokaisen apua tarvitsevan omana ainutkertaisena yksilönään, jolla on oma elämäntarinansa ja -tilanteensa. Ruoka-apu on maksutonta ja kaikille avointa. Yhteisöllisissä ruokailuissa voi esimerkiksi jutella vapaaehtoisen tai muiden ruokailijoiden kanssa, mitata verenpaineensa Terveyspisteessämme ja saada tukea erilaisten tukihakemusten täyttämiseen tai päihdeneuvontaa, kertoo Suomen Punaisen Ristin Ruokaa ja osallisuutta -hankkeen suunnittelija Eveliina Yli-Rahnasto.

Suomen Punainen Risti on ollut mukana perustamassa Y-säätiötä ja on sen aktiivinen jäsen. Y-Säätiö tekee työtä asunnottomuuden poistamiseksi tarjoamalla edullisia asuntoja asunnottomille.

Kuva: Leena Koskela / Suomen Punainen Risti

Asunnottomien yön tapahtumat 2024

Ympäri Suomea ja pitkin viikkoa järjestettävissä Asunnottomien yön tapahtumissa on tarjolla tukea sitä tarvitseville sekä keskustelua asunnottomuuden taustalla olevista syistä, kuten köyhyydestä ja syrjäytymisestä.

Suomen Punainen Risti on mukana muun muassa seuraavissa yhteistyössä järjestetyissä Asunnottomien yön tapahtumissa tänä vuonna (lista on päivittyvä):

Forssa: Forssan tori, 17.10. klo 17–20. Yleisötapahtuma, jossa ruokaa, vaatejakoa, musiikkia yms. toimintaa.

Hankasalmi: Asemakatu 1, 17.10. klo 18–22. Ruokajako. 

Hämeenlinna: Hämeenlinnan tori, 17.10. klo 16–20. Yleisötapahtuma, jossa tavara- ja vaatejakoa, ruokaa, musiikkia yms. 

Joroinen: Myrskylyhty ry, Koskentie 9, 17.10. klo 9 alkaen. Myrskylyhdyssä tarjolla maksutta suolaista ja makeaa kahvin kera. Bingoa pelataan klo 9 alkaen. 

Jyväskylä: Lounaispuisto, Minna Canthin katu 11, 17.10. klo 16–22. Tapahtuman teemana "Piilossa asunnottomana", lisätiedot täältä.

Kokkola: Länsipuisto, 17.10. klo 19–21. Tapahtumassa on tarjolla makkaraa, lettuja ym. pientä purtavaa, elävää musiikkia, vaatteita, kenkiä ym. lahjoitustavaraa sekä hygieniatarvikkeita.

Kuopio: Kuopion tori, 17.10. klo 17–20. Tapahtumassa on tarjolla keittoa, puheita, musiikkia, vaatelahjoitusta.

Laukaa: Retrokeidas, Saravedentie 1, 17.10. klo 16–20. Yleisötapahtuma, jossa makkaranpaistoa ym.

Loimaa: Loimaan tori, 17.10. klo 16–19. Yleisötapahtuma, jossa tarjolla pientä purtavaa.

Oulu: Rotuaari, Oulun keskusta, 17.10. klo 14–17. Verkostotapahtuma, pääjärjestäjä Oukan päihdepalvelut. SPR muonitusryhmä valmistaa soppatykkiruoan 150 henkilölle ja jakaa hygieniapusseja. Henkinen tuki ja ystävät jalkautuvat keskustelemaan ihmisten kanssa.

Pirkkala: Suupantori, 17.10. klo 15–18. Yleisötapahtuma, jossa ruokaa, vaatejakoa yms. 

Pori: Eetunaukio, 17.10. klo 19–21.30. Yleisötapahtuma, makkaranpaistoa, Satasirkuksen esitys, musiikkia ym.

Rauma: Toivontalon sisäpiha, Lyseokatu 7, 17.10. klo 17–21. Yleisötapahtuma, jossa tarjoillaan grillimakkaraa, pullaa ja lämmintä juotavaa. Lahjoitusvaatteiden jakoa. SPR:n Terveyspiste ja Osallisuus-hanke.

Rovaniemi: Lordin aukio, 17.10. klo 18–21. Yleisötapahtuma, jossa mm. soppatykki ja lettuja, musiikkia, puheita, jakotavaraa, hiustenleikkuuta.

Seinäjoki: Keskustori/Kirkonkrannin auditorion aula, 17.10. klo 18 alkaen. Yleisötapahtuma, jossa musiikkia, keskustelua ja pientä iltapalaa.

Siilinjärvi: Siilinjärven tori, 17.10. klo 17–20. Tarjolla makkaraa, musiikkia, keskustelua, kohtaamisia.

Tampere: Kohtaamispaikka Tampuri, 19.10. klo 17–21. Kaikille avoin Suomen Punaisen Ristin Tampereen osaston järjestämä tapahtuma, jossa ruokatarjoilua, terveysneuvontaa, vaatelahjoituksien jakoa. 

Turku: Tuomiokirkkotori, 17.10. klo 18–22. Yleisötapahtuma, jossa syötävää, lettuja, vaatteita, musiikkia, puheita, hiustenleikkuuta, terveyspiste.

Valkeakoski: Walpuri, Valtakatu 16, 17.10. klo 17.30–20.30. Yleisötapahtuma, jossa syötävää, vaatejakelua, terveyspiste, talousneuvontaa. 

Yhteistyössä järjestettäviä Asunnottomien yön tapahtumia voi selata myös Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen sivuilta.

Ilmaista palvelua Terveyspisteistä
Ilmaista palvelua Terveyspisteistä
Nuorelle apua arjen ongelmiin -  Punainen Risti
Nuorelle apua arjen ongelmiin - Punainen Risti
Apua yksinäisyyteen
Apua yksinäisyyteen