04.04.2025

Jännitteiden kasvaessa on pidettävä kiinni sodan oikeussäännöistä – henkilömiinasopimuksesta irtautuminen vaarantaa siviilien suojelun 

Kuusi Punaisen Ristin lippua heiluu saloissa sinistä taivasta vasten.
Kuva: Otto-Ville Väätäinen / Suomen Punainen Risti

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC, Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansallisten yhdistysten liitto IFRC ja seitsemän Euroopan maan Punaiset Ristit ovat julkaisseet julkilausuman liittyen valtioiden viimeaikaisiin ilmoituksiin irtautua henkilömiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta. Irtisanoutuminen keskeisestä humanitaarisen oikeuden sopimuksesta vaarantaa siviilien suojelun konflikteissa ja uhkaa sodan oikeussääntöjen päämäärien toteutumista. 

Viisi Euroopan maata on viime aikoina ilmoittanut suunnitelmistaan irtautua henkilömiinat kieltävästä kansainvälisestä sopimuksesta, niin kutsutusta Ottawan sopimuksesta. Viimeisin näistä maista on Suomi.

Ilmoitukset irtautumisesta on tehty tilanteessa, jossa kansainväliset jännitteet ovat kasvaneet ja Euroopan turvallisuustilanne on merkittävästi muuttunut. Meneillään olevat konfliktit ovat vieneet hengen kymmeniltä tuhansilta ihmisiltä.

ICRC, IFRC ja Punaisen Ristin kansalliset yhdistykset, myös Suomen Punainen Risti, ovat erittäin huolissaan valtioiden pyrkimyksistä irtautua sopimuksesta, joka on tehty sotien siviiliuhrien vähentämiseksi. Henkilömiinat vaarantavat siviilien hengen, sillä ne eivät valikoi uhrejaan. Yli 80 prosenttia henkilömiinojen uhreista on siviilejä, joista merkittävä osa on lapsia. Henkilömiinat räjähtävät riippumatta siitä, astuuko niiden päälle sotilas vai siviili.  Miinojen vaikutukset jatkuvat vuosia ja vuosikymmeniä taistelujen päätyttyä.

Ottawan sopimus on tehokkaasti puuttunut niihin kohtuuttomiin humanitaarisiin seurauksiin, joita varten valtiot sen aikanaan laativat. Kun 1990-luvulla henkilömiinat tappoivat tai vammauttivat vuosittain yli 24 000 ihmistä, vuonna 2023 luku oli 833 (Landmine Monitor 2024). Henkilömiinojen tuotanto on lopetettu 40 valtiossa, ja yli 55 miljoonaa henkilömiinaa on tuhottu.

Kenttäkokemus osoittaa, että osaa aseista ei voida käyttää sodan oikeussääntöjä kunnioittaen

Sodan oikeussäännöt ovat olemassa nimenomaan sotia varten. Henkilömiinojen sotilaallinen hyöty ja merkitys taistelukentällä eivät ole muuttuneet vuodesta 1997, jolloin henkilömiinoja koskeva kieltosopimus hyväksyttiin. Myöskään niiden haitat eivät ole muuttuneet.

Punainen Risti on toiminut sotien keskellä yli 150 vuotta. Tänä päivänä Punainen Risti toimii kaikissa maailman konflikteissa. Historian opetukset ovat selvät: henkilömiinojen käytöstä seuraa aina valtavia humanitaarisia seurauksia ja niitä on käytetty äärimmäisen harvoin tavalla, joka olisi sodan oikeussääntöjen mukaista. Jopa silloin, kun henkilömiinat on asetettu rintamalinjoille, ne Punaisen Ristin kenttäkokemuksen perusteella lopulta surmaavat ja vammauttavat juuri niitä ihmisiä, joita aseilla oli tarkoitus suojella. Viimein vuosia ja jopa vuosikymmeniä kestävästä miinojen raivaamisesta seuraa valtavia kuluja.

Ottawan sopimus luotiin, sillä henkilömiinojen aiheuttamiin ongelmiin ei aikanaan onnistuttu tehokkaasti puuttumaan pelkillä käytön rajoituksia sisältävillä sopimuksilla. Näistä syistä henkilömiinojen käyttöön ei tule palata.

Valtiot ovat rajoittaneet aseiden käyttöä humanitaarisista syistä

Sodat aiheuttavat suunnatonta kärsimystä ja tuhoa. Inhimillisyyden turvaamiseksi valtiot ovat kuitenkin katsoneet tarpeelliseksi rajoittaa sodankäynnin tapoja. Aseita ei kielletä siksi, että ne olisivat täysin hyödyttömiä kaikissa tilanteissa, vaan siksi, että inhimillinen hinta niiden käytöstä olisi kohtuuton. Tästä syystä myös esimerkiksi kemialliset tai biologiset aseet on kielletty.

Humanitaarisin perustein tehdystä sopimuksesta irtautuminen puhtaasti sotilaallisista syistä rapauttaa koko kansainvälistä humanitaarisen oikeuden järjestelmää.

Sodassa kaikki keinot eivät ole sallittuja. Yhä jännitteisemmässä kansainvälisessä tilanteessa on aika vahvistaa, ei heikentää, sotaa varten tehtyjä sääntöjä ja sopimuksia. Viimeaikaiset konfliktit maailmalta osoittavat, että sodat aiheuttavat edelleen valtavaa kärsimystä ja tuhoa. Valtioiden tulee toimillaan vahvistaa siviilien suojelua ja irtisanoutua aseista, joiden inhimilliset seuraukset ovat siviileille kohtuuttomat.

Valtiot ovat antaneet Punaiselle Ristille erityisen mandaatin auttaa ja suojella sodan uhreja sekä kehittää ja edistää sodankäyntiä koskevia kansainvälisiä sääntöjä eli kansainvälistä humanitaarista oikeutta. Nämä tehtävät on kirjattu kansainvälisiin sopimuksiin. Kansainvälisen humanitaarisen oikeuden piiriin kuuluu myös henkilömiinat kieltävä Ottawan sopimus. 

Artikkeli pohjautuu ICRC:n, IFRC:n ja Latvian, Liettuan, Norjan, Ruotsin, Suomen, Tanskan ja Viron Punaisten Ristien julkilausumaan, joka on luettavissa kokonaisuudessaan englanniksi ICRC:n sivuilta.

Sodassakin on säännöt
Sodassakin on säännöt
Humanitaarinen oikeus siviilien suojana
Humanitaarinen oikeus siviilien suojana