Nenäpäivä-varoilla on parannettu lasten ravitsemusta ja rakennettu tytöille peseytymistiloja
Suomen Punainen Risti on auttanut Nenäpäivä-varoilla lapsia ja nuoria Tadžikistanissa, Burundissa ja Somaliassa. Lapset ovat saaneet esimerkiksi vesipisteitä kouluihin, rokotuksia ja terveellistä ruokaa.
Suomen Punainen Risti on parantanut naisten ja lasten terveyttä Nenäpäivä-varoilla kolmessa maassa: Tadžikistanissa, Burundissa ja Somaliassa. Nenäpäivä-varoilla on rahoitettu osa järjestön kehitysyhteistyöstä. Muu rahoitus on tullut Suomen ulkoministeriöltä ja Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastosta.
Tyttöjen kuukautishygienia on parantunut Tadžikistanissa
15-vuotias Amina toimii Punaisen Puolikuun vapaaehtoisena kotikylässään Rashtin laaksossa
Tadžikistanissa. Hän pitää tietoiskuja muille koululaisille Punaiselta Puolikuulta oppimistaan
asioista.
– Saamme tietoa hygieniasta biologian tunneilta, mutta Punaisen Puolikuun tietoiskuista tiedän, että jokaisen on huolehdittava hygieniastaan pysyäkseen terveenä ja välttääkseen jopa
hengenvaarallisia tauteja, Amina kertoo.
Punainen Puolikuu on parantanut koululaisten mahdollisuuksia huolehtia hygieniastaan koulupäivän aikana.
– Meillä on kaksi paikkaa käsien pesuun, yksi pienille ja toinen isoille lapsille. Vesi on turvallista:
sitä voi juoda, Amina kertoo.
Tyttöjen tilannetta parantaa erityisesti oma pesutila, jossa on mahdollisuus peseytyä ja vaihtaa
kuukautisside.
– Meidän ei enää tarvitse mennä kotiin tai koulun lähellä asuvan ystävän luo peseytymään kuukautisten aikana, Amina iloitsee.
Osin Nenäpäivässä lahjoitetuilla varoilla Punaisen Puolikuun vapaaehtoiset ovat kertoneet terveydestä ja hygieniasta Tadžikistanissa Rashtin laakson alueella. Vapaaehtoiset kertovat kouluissa ja yhteisöissä kuukautishygieniasta, seksuaali- ja lisääntymisterveydestä sekä siitä, kuinka suojautua tartuntataudeilta. Vapaaehtoiset opettavat koululaisille ensiavun perusteita ja kertovat, kuinka varautua katastrofeihin. Punainen Puolikuu on rakentanut Suomen Punaisen Ristin tuella myös vesipisteitä ja parantanut koulujen vessa- ja peseytymistiloja, jotta tytöillä olisi sopiva tila kuukautishygienian hoitamiseen.
Lasten ravitsemus on parantunut Burundissa
Burundissa lasten aliravitsemus on yleistä. Yli puolet alle 5-vuotiaista lapsista on aliravitsemuksen takia pienikasvuisia. Monet pienet lapset ja raskaana olevat naiset kärsivät myös anemiasta eli raudanpuutteesta.
Osin Nenäpäivä-varoilla Burundissa on parannettu erityisesti lasten ravitsemusta. Yhteisöihin perustetuissa ravitsemuspisteissä lasten kasvua ja kehitystä seurataan säännöllisesti esimerkiksi mittaamalla lasten käsivarren ympärys. Pisteissä jaetaan tietoa terveellisestä ruuasta, ruuanlaitosta ja kotipuutarhoista. Aliravitut lapset saavat ravitsevaa ruokaa. Vapaaehtoiset ovat kouluttaneet myös perheitä ja yhteisöjä tarkkailemaan lasten aliravitsemusta.
Vuonna 2023 ravitsemusseurantaan osallistui yli 19 000 lasta, joista 1500 lapsella todettiin kohtalaista aliravitsemusta ja yli 200 lapsella vakava aliravitsemus. Lapset perheineen pääsivät ravitsemuskuntoutuspisteille jatkohoitoon.
Lasten ravitsemuksen lisäksi Punainen Risti on kouluttanut Burundissa vapaaehtoisia ensiavusta, seksuaali- ja lisääntymisterveydestä sekä seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvan väkivallan ehkäisystä.
Liikkuvat terveysklinikat tuovat neuvolapalvelut yhteisöihin Somaliassa
Somaliassa lasten aliravitsemus on pahimpia maailmassa. Vuonna 2023 uhannut nälänhätä onnistuttiin välttämään humanitaarisen avun ja saapuneiden sateiden takia. Maa kärsi kuitenkin sekä kuivuudesta että rankkasateiden aiheuttamista tulvista, jotka tuhosivat ruokahuoltoa, kouluja, koteja ja vesipisteitä. Tulvat heikensivät lasten ravitsemusta.
Osin Nenäpäivä-varoilla Punainen Risti on tukenut seitsemän liikkuvan terveysklinikan toimintaa osana Somalian Punaisen Puolikuun terveysohjelmaa. Vuonna 2023 klinikoilla seurattiin 32 000 lapsen ravitsemusta ja kasvua. 23 prosentilla lapsista todettiin vaikea tai kohtalainen aliravitsemus. Klinikoiden kautta lapset ohjattiin jatkohoitoon ravitsemusohjelman pariin. Vuonna 2023 klinikoilla rokotettiin yli 14 000 lasta ja autettiin yli 4500:tta äitiä synnyttämään turvallisesti.
Teksti: Minttu-Maaria Partanen, viestinnän asiantuntija