30.09.2021

"Mitä jos äidille käy jotain?"

Kuva: Petri Mulari / Suomen Punainen Risti

Ensiaputehtävät herättivät pikku-Joonatanissa suuren huolen, mutta nyt poika osaa jo auttaa. 

Emilia ja Harri Jokiahon olohuoneen lattialla on Punaisen Ristin iso ensiapulaukku levällään.

Lapset Joonatan, 7, ja Akseli, 4, ovat jo tutkineet sen sisältöä. Jokiahon perheen iltapäivän ohjelmassa on ensiaputaitoihin tutustuminen. Oppimateriaalina toimii Punaisen Ristin Lapsiperheiden auttajakurssi.

Vuorossa on loukkaantuneen käden tukeminen kantoliinalla. Joonatan alkaa sitoa äidin käsivartta kolmioliinalla, mutta solmun tekeminen niskan taakse osoittautuu vähän hankalaksi.

Miten liinasta saisi sopivan löysän, ettei se purista, mutta tarpeeksi tiukan, että se tukee käsivartta? Joonatan keksii lempeän lähestymistavan: hän kiipeää äidin syliin, kurottelee sitomaan solmua ja samalla halaa. Myös Akseli haluaa auttaa ja heittäytyy halaamaan toisia.

Solmu saadaan sidottua. Kantoliina on valmis, ja niin on myös yksi Lapsiperheiden auttajakurssin tehtävistä.

Lapioleikeissä joskus kolahtaa

Punaisen Ristin viikolla toukokuun alussa kampanjoidaan ensiaputaitojen puolesta. Koronaepidemian vuoksi kampanja toteutetaan tänäkin vuonna pääosin verkossa, jossa on tarjolla runsaasti materiaalia ensiaputaitojen ja kodin turvallisuuden parantamiseksi.

Punaisen Ristin verkkosivuilta löytyvä Lapsiperheiden auttajakurssi sopii perheille ensiaputaitojen opetteluun ja kertaamiseen. Kodin turvallisuustesti ja turvallisuusmateriaalit taas sisältävät käytännöllisiä ja hauskoja tehtäviä, joilla koko perhe voi yhdessä parantaa arjen turvallisuutta.

Kun taitoja alkaa käydä läpi lasten kanssa, kannattaa valmistautua kertomaan myös tilanteista, joissa niitä saattaa tarvita.

Koulutussuunnittelijana työskentelevä Emilia ja markkinointialalla toimiva Harri Jokiaho ovat molemmat käyneet Punaisen Ristin ensiapukurssin, tosin edellisestä kerrasta on vierähtänyt tovi. Taidoille on lapsiperheessä ollut käyttöä.

– Kaatumisista syntyneitä haavoja puhdistellaan ja teippaillaan laastareilla vähän väliä. Lapioleikeissä on huidottu koviakin kolhuja, ja ruokaillessa leipää on jäänyt hengitysteiden tukoksi niin, että vanhemmat ovat jo ehtineet säikähtää. Mitään vakavampaa ei kuitenkaan ole sattunut, Emilia kertoo.

Vahingosta viisastuneena Emilia on kerrannut vierasesineen poistamisen lapsen hengitysteistä: viiden napakan läimäytyksen sylissä makaavan lapsen lapaluiden väliin pitäisi saada tukos liikkeelle.

Jos henki ei sittenkään lähde kulkemaan, soitetaan hätänumeroon ja yritetään puristus- eli Heimlichin otteella.

Ekaluokkalainen Joonatan on opetellut ensiaputaitoja myös esikoulussa ja koulussa. Luokassa on tehty Punaisen Ristin nallesairaalakin. Poika palasi koulusta ylpeänä oppimistaan taidoista.

Kylkiasennosta syntyy suuri huoli

Nyt Jokiahoilla jatketaan auttajakurssin tehtäviä.

Emilia käy olohuoneen lattialle makaamaan. Poikien tehtävänä on asetella äiti kylkiasentoon, jonka tarkoituksena pitää tajuttoman potilaan hengitystiet avoimina. Pojat kääntävät äidin onnistuneesti kyljelleen ja tarkastavat, että henki kulkee.

Leikki-ikäiset lapset harjoittelevat lattialla äidin kääntämistä kylkiasentoon.
Kuva: Petri Mulari / Suomen Punainen Risti

Kun Emilia otti ensiaputaidot puheeksi, Joonatanin valtasi kova huoli. Entä jos äidille sattuu jotain?

– Hän havahtui yhtäkkiä ensimmäistä kertaa siihen, että omille vanhemmille voi tapahtua jotain. Kun taitoja alkaa käydä läpi lasten kanssa, kannattaa valmistautua kertomaan myös tilanteista, joissa niitä saattaa tarvita, Emilia sanoo.

Auttamistilanteista puhuminen rauhoitti Joonatanin mieltä, ja nyt poika opettelee taitoja hyväntuulisena.

Lapsiperheiden auttajakurssiin kuuluu viisi tehtävää, mutta kaikkea ei tarvitse jaksaa yhteen kyytiin. Akseli ja Joonatan saavat välipalakeksit mutusteltavaksi ennen seuraavaa tehtävää.

Apu tarpeen äidin fudistreeneissä

Nilkan nyrjähdyksen ensiapu on Jokiahon perheelle tuttu juttu, joten Akseli ja Joonatan osaavat toimia. Vain puolisen vuotta sitten Emilian akillesjänne vaurioitui omassa jalkapalloharrastuksessa, ja pojat auttoivat toipilasta.

Nyt he rientävät hakemaan kylmää ennen kuin Emilia ehtii edes ohjeistaa heitä.

– Kylmää kokista, pojat hihkuvat innosta, mutta palaavat sentään keittiöstä pakastevihannespussin kanssa.

Se on hyvä ratkaisu, jos varsinaista kylmäpussia ei ole käsillä. Kylmä haude vähentää turvotusta, lievittää kipua ja nopeuttaa vamman paranemista.

Emilia neuvoo poikia asettelemaan nilkan varovasti vielä hyvään asentoon, jotta tukiside on helpompi kääriä oikein.

Pitkän koulu- ja tarhapäivän jälkeen poikien keskittymiskyky alkaa olla koetuksella. Kun kännykän näyttö meinaa viedä huomion, Emilia pyyhkäisee esiin 112-sovelluksen. Hätäkeskuksen sovellus on siitä kätevä, että se lähettää pelastajille apua tarvitsevan paikannustiedot automaattisesti.

Kaksi leikki-ikäistä poikaa ja äiti tutkivat puhelinta, jossa on päällä 112-applikaatio.
Kuva: Petri Mulari / Suomen Punainen Risti

– 112-appia käytetään, jos isi on joutunut marjametsässä eksyksiin, Joonatan tietää.

Akseli ihastuu 112-sovellukseen niin, että haluaisi sen taustakuvaksi perheen tablettiin.

Lapsilla on luontainen halu auttaa

Pojat alkavat vaellella ympäri taloa. Turvallisuuskurssit saavat tältä päivältä riittää.

Auttajakurssi sopii Emilian mielestä hyvin perheille, joissa on esikoulu- ja kouluikäisiä lapsia. Kurssin avulla taitoja voi opetella myös koululuokissa opettajan ja ensiaputaitoisten vapaaehtoisten kanssa – sitten kun koronatilanne sen taas sallii.

– Lapset oppivat ihan oikeasti ja ensiaputaitojen harjoittelu on kivaa tekemistä. Lapsilla on myös luontainen halu auttaa, Emilia arvelee.

Joonatanin ja Akselin hän arvioi suoriutuneen päivän tehtävistä mallikkaasti.
– Aivan varmasti pojat on helppo houkutella uudestaankin kurssin pariin.

Turvallisen arjen puolesta

Punaisen Ristin viikkoa vietetään jälleen 3.–9. toukokuuta. Viikon aikana kampanjoidaan ensiaputaitojen ja arjen turvallisuuden puolesta. Tänä vuonna kohderyhmänä ovat erityisesti lapsiperheet.

Koronavirusepidemian vuoksi Punaisen Ristin viikko järjestetään toista kertaa peräkkäin pääosin verkon välityksellä. Viikon teemat ovat sitäkin ajankohtaisemmat.

Lapset oppivat ihan oikeasti ja ensiaputaitojen harjoittelu on kivaa tekemistä.

Etätöiden, -koulujen ja rajoitettujen harrastusmahdollisuuksien ansiosta kotona vietetään niin paljon aikaa, että nyt jos koskaan on oikea hetki tempaista ensiaputaitojen ja kodin turvallisuuden puolesta.

Etäkampanjaviikon materiaaleina toimivat aiemmilta vuosilta tuttu Punaisen Ristin Lapsiperheiden auttajakurssi sekä kotitapaturma.fi-sivustolta löytyvät kodin turvallisuuden aineistot.

Tietoa jaetaan kaikissa Punaisen Ristin kanavissa ja sosiaalisessa mediassa tunnisteella #PunaisenRistinViikko.

– Lapsiperheen auttajakurssin käynyt osaa toimia, jos kotona tulee hätätilanne. Kun pienet haverit osataan hoitaa itse ensiavulla, myös turhat sairaalakäynnit voidaan välttää, Punaisen Ristin ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne sanoo.

– Ensiaputaitojen opettelu on myös mukavaa tekemistä lasten kanssa. Pienistä on yleensä hauskaa sitoa nyrjähdyksiä ja käännellä aikuisia kylkiasentoon.

Teksti: Tiina Leinonen